Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Čebele nam dajejo hrano in zdravje, ERASMUS+

Opis mednarodnega projekta (2022-1-SI01-KA210-VET-000083366 ):” Čebele nam dajejo hrano in zdravje“, Erasmus+.

Z srednjo strokovno šolo za čebelarstvo Střední odborné učiliště včelařské – Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s. smo v mesecu septembru začeli z skupnim projektom Erasmus+ KA210-VET – Čebele nam dajejo hrano in zdravje.

V projektu želimo izboljšati odnos ljudi do narave in njenih vrednot. Izpostaviti želimo pomen opraševalcev rastlin, med katerimi so glavne čebele. Preko opraševalcev bomo spoznavali različne medovite rastline ter njihov pomen za človeka in naravo. Eden od ciljev je tudi sajenje različnih medovitih rastlin. Skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije in podjetjem AstraZeneca bomo nekaj čez 100 rastlin posadili že v ponedeljek 10.10.2022. 

V oktobru tudi pripravljamo čebele na zimo. Dokrmili smo jih že s sladkorno raztopino, dvakrat tretirali varoo. 

V naslednjih mesecih bomo spoznavali različne čebelje pridelke, jih ustrezno embalirali ter označili. Spoznali bomo njihov pomen v naši prehrani ter pri zdravljenju in preprečevanju različnih bolezni. 

S pomočjo različnih predavanj, delavnic strokovnjakov bomo ustvarjali svoje inovacije, ki nam bodo olajšale delo in pripomogle k oskrbi čebel in pridobivanju čimbolj kakovostnih čebelji pridelkov. Te pridelke bomo predelovali v apiterapevtske pripravke. Pripravke bomo uporabili na ljudeh in živali ter spremljali njihove učinke. 

Preučili bomo tudi pomen čebele v posamezni državi, kje je njeno mesto in kakšne vrste je in kakšno vlogo ima.

Kot znak sodelovanja si bomo izmenjali matice, čebelje družine in kar je najpomembnejše, naše izkušnje v čebelarstvu. Skupaj bi ustvarili spletno učilnico namenjeno čebelarjem in apiterapevtom in vsem, ki bi želeli o tem izvedeti kaj več. Spletna učilnica bo podajala vsebine v angleškem, slovenskem in češkem jeziku.