Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Sajenje medovitih rastlin

5.10.2022 sem na Čebelarski zvezi Slovenije na Brdu pri Lukovici prevzela nekaj čez 100 medovitih rastlin (sivko, mačjo meto, materino dušico, dobro misel, rdeči rman, podlesno kaduljo, ameriški slamnik, jesensko astro, oblasti luk, persikarijo). Rastline je doniralo podjetje Astrazeneca iz vrtnarije Trajnice Golob Klančič.

Čebelarska zveza Slovenije je kot pobudnica projekta Dan sajenja medovitih rastlin predstavila javnosti širši pomen sajenja medovitih rastlin v spomladanskem in jesenskem času za naše čebele: da bodo čebele imele tudi v prihodnje zagotovljen vir hrane in s tem nemoteno opravljale pomembno nalogo v naravi – opraševanje. AstraZeneca je ta projekt podprla kot tudi pristopila z donacijo sadik medovitih rastlin, ki se bodo sadile po čebelarskih krožkih. 

10.10.2022 smo se skupaj z dijaki programa veterinarski tehnik in predstavnicama podjetja AstraZeneca lotili sajenja rastlin. Saditi sta nam pomagali Bojana Drevenšek in Katja Krajnc. Predpripravo za sajenje so pripravili naši delavci. V pomoč pri sajenju je priskočila tudi Natalija Horvat z naravovarstvenimi tehniki. S skupno močjo smo hitro posadili rastline. Rastline smo še ustrezno označili, na rob gredic pa smo postavili rdeče opeke. Čebelice so takoj začele obletavati rastline, kot da bi vedele, da jih sadimo zanje. Upam, da jim bodo tudi v prihodnje nudile hrano, nam pa veselje ob točenju medu.