Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Čebelarsko sodelovanje z Zvezo prijateljev mladine Maribor

Že kar nekaj let Biotehniška šola Maribor uspešno sodeluje z zvezo prijateljev mladine Maribor. V okviru projekta mladi za napredek Maribora so dijaki skupaj z svojimi mentorji ustvarili že kar lepo število raziskovalnih nalog na temo čebelarstva in apiterapije. Proučevali smo protimikrobni učinek čebeljih pridelkov, učinke apilarnila na spermatogenezo in prirast, apiterapijo z matičnim mlečkom, toplotno terapijo s čebeljim voskom.  Tudi v letošnjem šolskem letu smo se odločili, da izdelamo nalogo, kjer bomo proučevali učinke, namen in način uporabe propolisa pri preventivi in zdravljenju različnih obolenj pri ljudeh in živalih. 

V času poletnih počitnic smo pripravili počitniško delavnico za otroke na temo čebelarstva. Otrokom smo pokazali naš čebelnjak, spoznali so predstavnike čebelje družine, delo čebelarja. Ker je bil ravno pravi čas, smo otroke razveselili tudi z prikazom točenja medu. Sami so lahko odpirali voščene poklopce, medene sate vstavili v točilo in stočili med. Med smo nato tudi napolnili v kozarce, kozarčke so lahko otroci odnesli domov, tako, da se je z okusnim medom lahko posladkala cela družina. 

V času pouka pa smo sodelovali kar v petih naravoslovnih dnevih, v organizaciji ZPM Maribor. Vsi naravoslovni dnevi so potekali v prijetnih ambientih, v naravi. Tako so naravoslovni dan izvedli v Mariborskem parku, v Betnavskem gozdu, V Stražunu ter na Mariborskem otoku. Na vseh naravoslovnih dnevih nas je spremljalo sonce in dobro vzdušje učencev ter vseh izvajalcev 

Na vseh petih naravoslovnih dnevih smo predstavljali čebelo, njeno družino, domovanje, delo čebelarja. Najbolj pa so bili otroci veseli, ko smo jim dali za poizkusit čebelje pridelke. 

Predstavitev čebelarstva vrtčevskim in osnovnošolskim  otrokom ima velik pomen, saj si le ti oblikujejo predstavo  o svetu, naravi, njenih prebivalcih in o  njihovem pomenu za vse nas. Lahko jih še navdušimo nad delom v čebelnjaku. Upam, da bo naš trud obrodil sadove in bomo čez nekaj let obiskovali inovativna čebelarstva mladih čebelarjev.