Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Obisk partnerjev iz Střední Odbornĕ Učilištĕ Včelařské – Včelařské Vzdĕlávací Centrum, O.P.S. iz kraja Nasavrky na Češkem v Sloveniji

V času od 27.10.2022 do 29.10.2022 nas je obiskala skupina naših partnerjev iz čebelarske šole iz kraja Nasavrky na Češkem. V veliko veselje nam je bilo, da smo lahko gostili ravnatelja šole  Josefa Lojdo, profesorico ing. Miroslavo Novotno, čebelarja in nekdanjega predsednika čebelarske zveze na Češkem Miroslava Smolika ter predsednika apiterapevtske sekcije na Češkem Martina Paneka.

Po prisrčnem sprejemu smo prvi dan obiskali kar tri apiterapevtske turizme.

Prvo nas je pot vodila v Močno. Karl Vogrinčič iz Močne se s čebelarstvom ukvarja že 50 let, z apiterapijo pa zadnjih 18 let. Čebelari v sodobnem čebelnjaku z 18 panji, ki poleg domovanja za čebele nudi mnoge možnosti za različna doživetja. Od zunaj izgleda kot ličen čebelnjak, v svoji notranjosti pa ponuja prostor za sprostitev v apikomori, ležišče na panjih ter prostor za masažo. Izvaja tudi terapijo z voščenimi oblogami, v protistresni komori je omogočeno meditiranje in inhaliranje aerosolov iz panja..

Iz Močne smo de odpravili v Pristavo pri Ljutomerju. Tu je doma naša dijakinja, zlata čebelarka iz letošnjega državnega čebelarskega tekmovanja v Mariboru. Čebelari cela njena družina. Mama Petra je tudi apiterapevtka. Doma ima izdelano lično apikomoro, v njej je tudi prostor za medeno masažo ter svetovanje o uporabi čebeljih pridelkov. Malo stran od doma imajo urejen ribnik ob Ribniku so postavljeni trije prevozni čebelnjaki. Brunarica ob ribniku ponuja prostor za sprostitev ob napornem vsakdanu. Zakonca Rižnar sta nas ob koncu povabila še na prigrizek, posladkali pa smo se z odlično ajdovo gibanico. Polni prijetnih vtisov smo se stežka poslovili od naših gostiteljev

Iz Pristave nas je pot odnesla preko Mure iz Prlekije v Prekmurje, v Melince, kjer skrit med polji, gozdičkom in jezerom stoji čebelnjak. Že njegova poslikava nas popelje na odeto v meglice, skrivnostno reko Muro. Ko stopimo v čebelnjak pa vidimo, da se ta čarobna poslikava preko bučanja čebel preseli v njegovo notranjost. V čebelnjaku so ležišča, kjer se sprostimo po napornem dnevu, vdihavamo aerosol in hkrati opazujemo  te pridne delavke pri njihovih opravilih. Po počitku se lahko odpravimo v savno, kjer si pripravimo telo na sproščujočo medeno masažo. Po želji lahko v čebelnjaku tudi prespimo, si pripravimo okusen meden obrok v lični kuhinji.

Ob takem ambientu je pogovor s čebelarjem Štefanom Šemnom in našimi češkimi prijatelji stekel brez težav.

Po večerji smo iz Pomurja preko Drave prispeli do hotela pod Pohorjem, kjer so si naši češki prijatelji spočili, saj so jih drugi dan čakali novi izzivi.

Po zajtrku je bil čas za ogled Biotehniške šole Maribor. Ogled smo začeli v učni veterinarski ambulanti. Urška Kasenburger jim je razkazala prostore in jim razložila, kako v njih poteka pouk.Po ogledu ambulante nas je pot vodila v rastlinjak. V šolskem vivariju je potekal pouk programa veterinarski tehnik. Seveda smo jim z veseljem pokazali tudi naš čebelnjak, apikomoro, čebelarsko učilnico. Po prisrčnem sprejemu pri ravnatelju in podravnateljici Maji Herič jim je Andrej Podjavoršek predstavil sadjarsko vinogradniški del posestva.  Ker smo ponosni tudi na naš del posestva v Svečini, smo našim prijateljem razkazali tudi naš hlev ter pašnike. Ogled v Svečini pa smo v družbi našega Petra Jamška zaključili pri našem maturantu na turistični kmetiji Dreisiebner.

Iz Svečine nas je pot vodila na Betnavo v prostore Čebelarske zveze društev Štajerske. Vlado Pušnik je našim gostom razkazal njihovo trgovino ter apiterapevstki čebelnjak ter prostore, kjer se izvajajo tečaji apiterapije na Pivoli.

Prijeten dan smo zaključili v mestu Maribor, kjer smo obiskali Narodni dom in se slikali ob kipu Filipa Terča, zdravnika češkega rodu, ki je deloval v Mariboru, začetnika sodobne apiterapije.  Sprehodili smo se do stare trte in se okrepčali v gostilni Ankora.

V soboto, zadnji dan obiska pa je v Pivoli na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede potekal Simpozij ob dnevu apiterapije. Prisluhnili smo predstavitvi knjige dr.Stangaciua, Prim. doc.dr.T. Planinšek Ručigaj nam je predstavila oskrbo ran z medom, izr.prof.dr. Kočevar Glavač Čebelje pridelke v kozmetiki, D. Koritnik Trepel apiturizem, N. Pengal knjigo Skrivnosti gospodične Medične in Simon Golob pridobivanje strupa. Po podelitvi certifikatov novim apiterapevtom smo se na pikniku ob glasbi in prijetnem pogovoru poslovili od naših čeških prijateljev in jim zaželeli prijetno pot nazaj domov.