Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Obisk čebelarske šole Nasavrky na Češkem

OBISK ČEBELARSKE ŠOLE V KRAJU NASAVRKY NA ČEŠKEM

23.9.2022 sem v okviru apiterapevtske ekskurzije obiskala srednjo strokovno šolo za čebelarstvo Střední odborné učiliště včelařské – Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s.

Po toplem sprejemu in nagovoru ravnatelja šole Josefa Lojde smo si ogledali, njihove specilane čebelarske učilnice, prostor in napravo za točenje medu,  polnilnico medu, prostore za predelavo voska, prostore za mizarska dela.

Šola ima tudi svoj arboretum, igrišče, učilnico na prostem, mali muzej, apikomoro.

Ravnatelj nam je predstavil šolo, njene cilje in načrte. Izobražujejo otroke in odrasle. Starost njihovih diplomantov je od 19 do 70 let. Prirejajo tudi različne učne delavnice za osnovnošolske otroke. V poletnem času organizirajo počitniško šolo, kjer se mladi čebelarji učijo teoretičnega in praktičnega znanja, v popoldanskem času pa se družijo, šola za njih organizira izlete in druge spremljajoče dejavnosti. Šola ima tudi svoj dijaški dom, menzo, tako da je poskrbljeno tako za prehrano, kot tudi za nastanitev udeležencev izobraževanja. Vsako leto kaj dogradijo, dokupijo novo opremo, predvsem s pomočjo evropskih sredstev. Imajo tudi svojo čebelarsko trgovino kjer prodajajo svoje izdelke, pa tudi izdelke drugih čebelarjev. Čebelarijo na različnih lokacijah. Vse lokacije so prikazane na posebnih panojih na šoli.

V času našega obiska so imeli v eni od učilnic razstavo jesenskih pridelkov.