Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Čebelji strup

UVOD

Čebele so razvile učinkovit obrambni sistem. Pred vsiljivci se branijo s strupenimi piki. Želo živi izven čebele toliko časa, da mišičje iztisne vsebino celotnega strupnega mešička.(Plut, 2021, 1)

1. ŽELNI APARAT

Čebele strup v žival vbrizgajo s pomočjo žela. Z želom so opremljene le delavke in matica, troti ga nimajo. (Plut, 2021,1)

Želo je zgrajeno je iz treh delov – žlebiča in dveh bodalc. Žlebič ima na koncu tri pare majhnih stranskih zobcev, bodalci pa imata 9-10 nazaj ukrivljenih kaveljcev. Kadar čebela vbada, ukrivi zadek navzdol ter potisne bodalci in žlebič v podlago. Kadar čebela vbode v mehko podlago, zaradi kaveljcev žela ne more več izvleči iz rane. Ko se skuša rešiti, si želo izruje. Skupaj z želom si iztrga tudi želno mišičnino, zadnji del prebavne cevi z blatnikom in zadnji živčni vozelj, ki oživčuje želo in strupni aparat. Prizadeta čebela običajno kmalu umre. Kadar pa čebela vbada v trdo podlago, kot je oklep drugih žuželk, lahko izvleče želo iz rane, saj se nastala rana na robovih ne krči. (Plut,2021, 1)

2. VPLIV ČEBELJEGA STRUPA NA LJUDI

Ta neznatna količina ni le učinkovito obrambno sredstvo proti drugim žuželkam, temveč povzroči, – če je bil pik namenjen človeku ostro bolečino, ki traja eno ali več minut, sledijo pa ji oteklina in reakcije, ki so zelo različne in odvisne predvsem od števila pikov, starosti čebele, mesta pika in individualne občutljivosti organizma. Čebelji pik po navadi vzdraži živčne končiče in poveča prepustnost kapilar, zaradi česar nastane oteklina, ki po približno po 48 urah sama izgine. Pri nekaterih ljudeh pa sproži čebelji pik alergično reakcijo: mesto pika in vsa okolica močno otečeta, sluznice se vnamejo in močno nabreknejo, včasih se pojavijo krči in pljučni endem. V izjemnih primerih preobčutljivosti lahko nastopi anafilaktični šok, ki mu sledita koma in smrt.

Takšni pojavi nas seveda ne smejo prestrašiti. Nevarnost, da je človek tako močno preobčutljiv za čebelji pik ni prav nič večja od možnosti za tolikšno alergijo na antibiotike. (Čebelarstvo in Turistična kmetija Šalamun 2020,1)

Vsi piki niso enako boleči. Stare čebele so bolj napadalne, komaj izležene in nekaj dni stare čebele pa so še popolnoma nebogljene. Prav tako so tudi spomladanski piki v obdobju cvetenja, bolj boleči kot piki na začetku ali koncu sezone. Nekateri predeli na koži so bolj občutljivi in prej otečejo, zlasti predeli okoli oči in na ustnicah. Na splošno je najbolj nevarno, če čebela piči v ustno votlino, v koren jezika. To se dogaja, kadar nekdo ugrizne v sadež (fige) ali v medeno satovje ( pri točenju), ne da bi prej preveril ali je tam čebela. V takšnem primeru lahko močna oteklina brez hitre zdravniške pomoči povzroči zaporo sapnika ali celo zadušitev. (Čebelarstvo in Turistična kmetija Šalamun 2020,1)

3. KDAJ ZAČNE NASTAJATI STRUP V STRUPNIH ŽLEZAH?

Ob izleganju čebele je strupni mehur popolnoma razvit, strup pa šele začne nastajati. Po 20 dneh ga je v mešičku približno 0,3 mg. Njegova količina se spreminja glede na letni čas, proti jeseni se količina strupa zmanjša, zato so takrat piki manj boleči.

4. KAJ VSEBUJE ČEBELJI STRUP?

Čebelji strup vsebuje suhe snovi, vodo, n-amile, izoamile in etilacetat. To je pravzaprav zmes več sestavin organskih in neorganskih snovi. Čebelji strup vsebuje naslednje mikroelemente: železo, jod, kalij, kalcij, magnezij idr. Beljakovine in peptidi predstavljajo 80 % suhih snovi strupa in tu so biokemijsko in farmakološko najaktivnejše sestavine.

5. ZDRAVILNE LASTNOSTI ČEBELJEGA STRUPA

Splošno znane ugotovitve iz ljudskega zdravilstva, pa tudi izkušnje številnih zdravnikov kažejo, da ima čebelji strup določene zdravilne lastnosti. Način delovanja še ni dovolj dobro raziskan, potrjeno pa je, da čebelji strup v določenih primerih zmanjšuje in odstranjuje bolečine, znižuje krvni tlak, zmanjšuje količino holesterola v krvi, povišuje splošno napetost mišičnega tkiva in povišuje delovno sposobnost organizma. (Plut, 2021,1)

Čebelji strup v zdravilnih odmerkih ugodno deluje na večino naših organov. Širi kapilare in arterije ter tako poveča dotok krvi v organe in tkiva ter izboljšuje metabolizem; pospešuje nastajanje hemoglobina in levkocitov v krvi in zmanjšuje zgoščevanje krvi. Poleg tega znižuje raven holesterola v krvi, arterijski krvni tlak ter krepi srčno mišico. (Iz Lise)

6. KAKO DO ČEBELJEGA STRUPA?

Strokovnjaki so do pred kratkim uporabljali strup živih čebel, zdravili so kar s čebeljimi piki. V Rusiji so čebele ujeli v kozarec in jih omamili z etrom, pri čemer so spustile strup na stene kozarca. Strup se lahko zbira tudi tudi tako, da čebelo prisilimo, da piči stekleno ploščo in pusti strup na njej.Novejše zbiranje strupa temelji na draženju z impulzi električnega toka. Za podlago uporabimo temno steklo. (Plut, 2021, 1)

Pomembno pa je, da z čebeljim strupom zdravimo le pod strogo zdravniško kontrolo, zaradi nevarnosti alergij.

Viri in literatura:

Stane Plut, Čebelarska zveza Slovenije Brdo 8, 1225 Lukovica, dostopno tudi na tej povezavi: https://www.czs.si/content/C25

Čebelarstvo in Turistična kmetija Šalamun 2020, dostopno tudi na tej povezavi: https://www.salamun.si/kontakt.html

Podjetja čebelarstvo Mijailović, dostopno tudi na tej spletni strani: https://www.med-honey.com/sl/kaj-je-cebelji-strup/

Zapisala: Nina Zver