Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Priprava in namestitev zatočiš za navadno čigro

23. 3. 2023 sva se s sošolcem Žanom in z društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) odpravila na Ptujsko jezero, ki je največje slovensko jezero umetnega nastanka, saj je bilo zgrajeno, da akumulira vodo za hidroelektrarno Formin. Pred izgradnjo jezera so nastajala naravna prodišča, kjer so gnezdile vodne ptice, sedaj je potrebno ta prodišča nadomestiti. V ta namen so nastali otoki na Ptujskem jezeru.

V šoli smo izdelovali ti. chick shelter-je, ki so namenjeni za »skrivališče« mladičev navadne čigre. Obstoječi, ki so bili na otoku 2 leti, so bili že pošteno zdelani (ptičji iztrebki, sonce, dež). Izdelava je bila dokaj preprosta, saj smo pobarvali le robove plošč (kjer so bile odrezane in nezaščitene) in iz dveh vodoodpornih vezanih plošč naredili strešico.

Na jezeru smo se s čolnom odpeljali na največji otok, kjer bodo gnezdile čigre. Postaviti smo morali ograjo, da ne bodo mladički, ki bodo tekali naokoli padli v vodo, saj ne bodo mogli nazaj na otok. Ograjo smo tesno pritrdili na kole in vkopali v prod. Ogledali smo si še opazovalnico za obiskovalce. Nato smo se odpravili v Ormoške lagune, ki so pomembno gnezdišče vodnih ptic in ključno postajališče za ptice selivke v Sloveniji. Tam sva s sošolcem opazovala različne vrste ptic. Videla sva: polojnika, kravjo čapljo, kozico, malega deževnika, rumenonogega, rečnega in črnoglavega galeba, rdečenogega martinca, regljo, krehljca, kostanjevko, belo pastirico, ob vožnji do Ormoških lagun pa sva videla tudi skobca in poljske vrane, ki so gnezdile v gozdičkih med njivami.

Niko Breznik 2.a NT

Slika 1: Otok na Ptujskem jezeru.

Slika 2: Zabijanje količkov za ograjo.

Slika 3: Napenjanje mreže za mladičke.

Slika 4: Vkopavanje mreže.

Slika 5: Postavljeni chick shelter-ji.

Slika 6: Opravljeno delo.

Slika 7: Ormoške lagune.

Slika 8: Opazovanje ptic v Ormoških lagunah.

Slika 9 in 10: Mala ponirka in Priba.

Slika 11: Kljunači.

Slika 12 in 13: Ormoške lagune.