Search
Close this search box.

Deli z drugimi

44. Državno tekmovanje mladih čebelarjev Slovenije

Na Biotehniški šoli Maribor je potekalo v soboto, 7. 5. 2022, ob sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in Čebelarsko zvezo društev Štajerske 44. državno tekmovanje mladih čebelarjev Slovenije. Na njem je sodelovalo skoraj 300 otrok iz celotne Slovenije, več kot 60 njihovih mentorjev in številni njihovi spremljevalci (predstavniki društev, šol …).

Po registraciji tekmovalnih skupin je sledila otvoritvena slovesnost. Za uvod je zaigrala  in zapela dijakinja Maja Lasbacher pesem Slovenija od kod lepote tvoje, nato pa je tekmovalce in navzoče goste nagovoril ravnatelj Biotehniške šole Maribor g. Anton Krajnc.

Po uradni otvoritvi je sledil tekmovalni del 44. državnega tekmovanja mladih čebelarjev Slovenije. G. Marko Borko s Čebelarske zveze Slovenije je predstavil nekaj osnovnih informacij o poteku tekmovanja. Tekmovalci so se nato razporedili po stopnjah tekmovanja in se s spremljevalci odpravili v učilnice. V reševanju nalog so morali pokazati vse svoje znanje, ki so ga pridobili skozi šolsko leto pri delu v čebelarskih krožkih, pri pouku in samostojnem raziskovanju različnih tem o čebelah in čebelarjenju, ki so predstavljene v učbeniku Čebela se predstavi.

Po tekmovalnem delu je sledil za tekmovalce bolj sproščujoči del dneva, ko so si lahko od blizu ogledali različne dejavnosti, ki potekajo na Biotehniški šoli Maribor.

Za žirijo pa je sledil najtežji del tekmovanja, saj je morala natančno pregledati odgovore, sešteti točke in razvrstiti tekmovalce po doseženih mestih.

Tekmovalci, mentorji in drugi njihovi spremljevalci so si ob spremstvu naših dijakov ogledali šolsko posestvo s sadovnjaki in vinogradi; potem šolski park, mehanično delavnico in simulator vožnje s traktorjem, šolsko ambulanto, v kateri pridobivajo znanje bodoči veterinarski tehniki, v terariju pa so lahko vzeli v roko različne plazilce in se z njimi tudi fotografirali; zvedeli so lahko, kaj je to apiterapija in si v šolskem rastlinjaku opazovali sisteme za hidroponsko gojenje solate. Ljubitelji orodja so prišli na svoj račun v muzeju starega orodja, v katerem so razstavljena različna orodja in naprave, ki so jih pri delu na kmetiji nekoč uporabljali naši predniki. Mlade pa je posebej navdušila vožnja s kočijo.

Na čebelarskem tekmovanju so bile seveda v ospredju čebele, zato so si tekmovalci in njihovi mentorji lahko ogledali tudi tisti del šolskega posestva, na katerem dijaki Biotehniške šole Maribor spoznavajo življenje čebel in njihove produkte. V ta sklop sodijo čebelnjak, vrt medovitih rastlin in prostor za predelavo čebeljih produktov. Ljubitelji športnih iger pa so se lahko v telovadnici preizkusili v različnih spretnostnih igrah.

Seveda pa nismo pozabili na želodčke naših tekmovalcev, njihovih mentorjev in gostov.

Bolj, ko se je bližala ura zaključne prireditve, bolj je rasla napetost, še posebej med tekmovalci, ki so jih zanimali tudi doseženi rezultati in uvrstitve na določena mesta.

Napetost je prekinila povezovalka programa Tjaša Zamuda, ki je napovedala začetek zadnjega dejanja 44. državnega tekmovanja mladih čebelarjev Slovenije. Zaključno prireditev sta odprli sestri Hana in Tina Glavač, ki sta zapeli in zaigrali pesem Preko Mure, preko Drave.

Nekaj spodbudnih besed sta nam namenila še Vlado Vogrinc, predsednik Čebelarske zveze društev Štajerske, in Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, ki je med drugim izpostavil, da v Sloveniji deluje skoraj 200 čebelarskih krožkov, ki vključujejo okoli 2500 otrok. Vsi krožki izobražujejo na enoten način, s 40-urnim učnim programom in enotnim učbenikom Čebela se predstavi. Nagovorila nas je tudi Kristina Dolinar Paulič, ki je zaslužna, da je tekmovanje potekalo na naši šoli in da je vse potekalo tako kot mora.

Pred podelitvijo nagrad je še ga. Anja Kutnik iz Varstveno delovnega centra Koper predstavila  projekt izdelave gnezdilnic za divje opraševalce. Gnezdilnico je kot darilo prejel vsak čebelarski krožek. Gnezdilnica naj bi bila vzpodbuda za mlade, da bodo tudi sami na šolah izdelali nove in pripomogli k širjenju divjih opraševalcev.

Po predstavitvi je sledila razglasitev rezultatov in podelitev nagrad. Rezultate višje stopnje je predstavil predsednik Čebelarske zveze Slovenije gospod Boštjan Noč. V kategoriji višja stopnja je sodelovalo 19 ekip. Podeljena so bila tri zlata priznanja. Zmagovalki sta postali Ela Vičič in Anamarija Morato iz OČD Koper – Gimnazija Koper (mentorica: Andreja Smrdelj). Drugo mesto in zlato priznanje pa sta osvojili dijakinji Urška Rižnar in Karin Župevc z Biotehniške šole Maribor (mentorica: Kristina Dolinar Paulič). V kategoriji srednja stopnja je sodelovalo 55 ekip, od tega jih je šest  prejelo zlato priznanje. Ga. Lidija Senič je podelila priznanja in razglasila zmagovalki Lano Kristovič in Enjo Fistravec iz OŠ Markovci (mentorica: Marjetka Kocuvan). V kategoriji nižja stopnja je sodelovalo 61 ekip, od tega jih je enajst prejelo zlato priznanje.  Priznanja najboljšim je podelil g. Marko Borko. Na nižji stopnji ni bilo zmagovalcev, sta pa dve ekipi dosegli najvišje število točk. Najboljši so bili Anže Kos in Jure Knez iz ČD Črna na Koroškem (mentorica: Marija Šepul) ter Jure Vrtačnik in Marija Vrtačnik iz  OŠ Markovci (mentorica: Marjetka Kocuvan).

Čestitke zmagovalcem in ostalim tekmovalcem, ki so pokazali, da veliko vedo o čebelah. Pridobljeno znanje jim je lahko odskočna deska za delo s čebelami. Verjamem, da bodo številni postali odlični čebelarji in nadaljevali dolgo tradicijo slovenskega čebelarstva.

Za zaključek celotnega tekmovanja so poskrbeli dijaki harmonikaši z Biotehniške šole Maribor s pesmijo Čebelar, ki je zaokrožila celodnevno druženje.

Zapisal: Simon Gračner, Biotehniška šola Maribor

Fotografije: Aleksander Krajnc, 3.eM

« of 2 »