Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Ureditev šolske grede v Mozirskem gaju

Večina zelo dobro pozna Mozirski gaj, park cvetja. V njem lahko občudujemo gredice posajene z različnim sezonskim cvetjem. Na eni izmed njih stoji tudi tabla Biotehniške šole Maribor. V parku smo prisotni že okoli 20 let. Leta 2008 sem gredo povsem preuredil. Ker pa čas teče, so se tudi rastline na gredi korenito spremenile. Močan vpliv je imel tudi čas korone, saj zaradi zaprtja šole nismo mogli z dijaki poskrbeti za te rastline, kot bi bilo potrebno. Lahko rečem, da je bil skrajni čas, da dobi greda novo preobleko.

Najprej je bilo potrebno narediti načrt kaj je potrebno spremeniti, kaj bomo ohranili in predvsem katere rastline bomo na novo posadili. Za kvalitetne sadike trajnic so poskrbeli na Vrtnariji Adamič iz Strehovcev pri Dobrovniku. Njihova dolga tradicija gojenja kvalitetnih trajnic me je prepričala, da so oni prava izbira za nakup trajnic.

V četrtek, 12. 5. 2022 smo se z dijaki iz 1.aNT odpravili v Mozirski gaj. Najprej smo gredo opleli, odstranili nekatere grmovnice in presadili določene obstoječe rastline na drugo mesto. Nato smo se z dijaki lotili zasaditve trajnic. Dijaki so opravili delo kot izkušeni vrtnarji. Posajene rastline je bilo potrebno še zaliti. Za konec smo posuli okrasno lubje pinije, ki bo popestrilo celotno zasaditev.

Po končanem delu smo se z dijaki strinjali, da je sedaj zasaditev veliko lepša in zanimivejša za obiskovalce.

Hvala Evi H., Katarini, Nuši, Evi K. K., Niku in Nikotu za lepo opravljeno delo in Vrtnariji Adamič za kvalitetne sadike.

Zapisal: Simon Gračner

Foto: Simon Gračner