l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Naravovarstveni tehnik

Naravovarstveni tehnik Vpisni pogoji Predmetnik Matura Kam naprej? Dogodki

 

Zahvaljujemo se vam, da ste se odločili za program naravovarstveni tehnik. Glede na večji vpis verjamemo, da ste mladi prepoznali, kako lep je lahko ta poklic. Več nas bo, lažje bomo širili naše poslanstvo (varovanje narave).

Če potrebujete še kakšne informacije smo vam na voljo na mailu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na telefonu 02/235 37 00 (tajništvo) in prosite za Simona Gračnerja.

Hvala.

 

V programu naravovarstva se bodo dijaki naučili prepoznavati vplive delovanja človeka na naravo, okolje in prostor, vzdrževati naravno in kulturno krajino... Težišče programa bo na varovanju okolja, informiranju o pomenu naravnih vrednot, varstvu naravnih virov in zavarovanih območjih v Sloveniji. Veliko kratkih informacij vam lahko ponudita tudi ZLOŽENKA in FILM O PROGRAMU. Predstavitev v oddaji Ljudje in zemlja si lahko ogledate na povezavi http://4d.rtvslo.si/arhiv/ljudje-in-zemlja/174455873. Več o aktivnosti programa naravovarstveni tehnik si lahko preberete pod Dogodki.

 

Oglejte si kaj počno naravovarstveni tehniki v času šolanja.

ŽIVLJENJE NARAVOVARSTVENIH TEHNIKOV NA BIOTEHNIŠKI ŠOLI MARIBOR

 

Možnosti zaposlovanja na področju naravovarstva so zelo pestre: naravni parki, zavarovana področja narave, vodenje v naravi, pridobivanje alternativnih virov energije, samostojno upravljanje kompostarn, bioloških čistilnih naprav, delo v raziskovalnih laboratorijih, v koordinacijah za sonaravni-trajnostni razvoj, v industriji, v podjetjih, ki skrbijo za standarde kakovosti proizvodnje, ki ne vpliva negativno na naravna ravnovesja in onesnaževanja. Program ponuja povsem nove možnosti izobraževanja in zaposlovanja, kot je npr. gojenje koristnih predatorjev. Dijakom s podeželja omogoča izvajanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, kot so npr. pridobivanje bioplina, ogrevanje naselij z alternativnimi viri energije, izvajanje številnih opazovanj, vzdrževanj ekosistemov v naravi (habitati, ptice, redke rastlinske in živalske vrste...).

 

Da je pouk bolj zanimiv izvajamo različne projektne dneve, naravoslovne dneve in strokovne ekskurzije, ki so neposredno povezane s temami, ki jih obravnavamo. Izvajamo različne terenske in laboratorijske vaje.

PRIDOBIVANJE ZELISC 2017 13HROSCI5

UREJANJE MLAKEVISOKA GREDA

DOLE 1DOLE 2

CELJE 2DOLE 5

 

S klikom na spletno povezavo lahko pridete do Interaktivni vodnik za določanje samoniklih in gojenih lesnatih rastlin Slovenije.

 

Na spodnji povezavi si lahko ogledate oddajo To bo moj poklic v kateri so podrobneje predstavili poklic Naravovarstveni tehnik.

Oddaja vam bo podala tudi odgovor nato kakšna je razlika med poklicem Naravovarstveni tehnik in Okoljevarstveni tehnik.

TO BO MOJ POKLIC

 

ZAKLJUČEK ŠOLANJA

Ob koncu šolanja dijaki opravljajo poklicno maturo. Da dijaki dobijo veliko znanja dokazujejo na poklicni maturi, kjer so zelo uspešni. Pogosto dijaki zaključijo šolanje kot zlati maturantje. 

MARIO SEKOL ZLATI 2019 001MARIO SEKOL ZLATI 2019 002

DSL 9159popPODELITEV POKLICNA MATURA 2018 014

POKLICNA MATURA2POKLICNA MATURA1

POKLICNA MATURAmihaela brdo

 

RAZISKOVALNA DEJAVNOST IN TEKMOVANJA

Dijaki programa naravovarstveni tehnik se med šolanjem udeležujejo najrazličnejših tekmovanj. Svoje znanje pa širijo tudi z raziskovalnimi dejavnostmi, kot je tekmovanje mladih raziskovalcev. V okviru teh tekmovanj dosegajo vrhunske rezultate tako na regijskem kot državnem nivoju. Del teh dejavnosti si lahko ogledate v spodnjih vrsticah.

Regijsko tekmovanje Mladi za napredek Maribora

Srebrno priznanje in 2. mesto za Mihaelo Roškarič (pdf., 1,14 MB)

 

Državno tekmovanje Mladih raziskovalcev Slovenije

Plakat - Državno tekmovanje mladih raziskovalcev Slovenije (pdf., 7,47 MB)

Srebrno priznanje za Mihaelo Roškarič na Državnem tekmovanju mladih raziskovalcev Slovenije (pdf., 706 KB)

Srebrno priznanje za mentorico Tatjano Đurasovič na Državnem tekmovanju mladih raziskovalcev Slovenije (pdf., 1,42 MB)

 

 

PROJEKTNO - RAZISKOVALNE NALOGE:

 

PROJEKTI

 

Mednarodni projekt ERASMUS+: We can bee friendlier to the nature

Namen in cilji projekta so, da dijake naučimo, da ni dovolj, da znamo nekaj pridelati, ampak da znamo pridelke tudi predelati in jih na koncu tudi prodati. Pri tem bomo dajali prednost okolju prijaznejšim metodam. Eden od ciljev je tudi, da dijake naučimo povezovanja in sodelovanja v timu, in da pri tem nimajo predsodkov s kom sodelujejo. Zato bomo dali velik poudarek tudi medkulturni raznolikosti. Končni cilj je ustvariti nove ideje in izdelke, ki bodo koristili vsem sodelujočim v projektu tudi, ko se bo projekt že zaključil. Več o projektu si lahko preberete na povezavi We can bee friendlier to the nature in na BLOGU: http://www.bts.si/index.php/1007-blog-projekta-erasmus

DSC02163

 

Mednarodni projekt: Odgovorno s hrano - We Eat Responsibly

Pilotni projekt Odgovorno s hrano/We Eat Responsibly! je eden prvih poskusov v EU, ki bo obravnaval ključna vprašanja porabe hrane v šolskih programih. Gre za mednarodni projekt, v katerem poleg slovenskih ekošol sodelujejo tudi ekošole  iz osmih partnerskih držav: Bolgarije, Češke, Hrvaške, Latvije, Malte, Poljske, Romunije in Hrvaške. Izbrani smo bili kot pilotna šola med srednjimi šolami. Več o projektu si lahko preberete na povezavi Odgovorno s hrano - We Eat Responsibly.

NAZAJ H KORENINAM

 

Mednarodni projekt: ESFALP - European school for a living planet

Dijaki naše šole se z veseljem priključijo mednarodnim projektom, ki jim zagotovo dodatno razširijo obzorje. Kaj se je Mihaela Roškarič naučila in doživela v Avstriji in Romuniji lahko preberete na spodnji povezavi. Izvedeli boste tudi česa smo se lotili v okviru tega zanimivega projekta. Več o projektu najdete na povezavi ESFALP - European school for a living planet.

ESFALP ROMUNIJA

 

Državni projekt: Mesec prostora

Osrednja tema Meseca prostora, ki ga izvaja Ministrstvo za okolje in prostor je namenjena mestom in urbanemu razvoju. S sloganom želijo izpostaviti in opozoriti na vlogo mest in urbanih območij v širšem prostoru na eni strani ter vlogo mestnega prostora za kakovost življenja na drugi strani.

Na Biotehniški šoli Maribor, je v sklopu Meseca prostora na povabilo Ministrstva za okolje in prostor potekal projekt že tretje leto zapored. Več o samem projektu si lahko preberete na povezavi Mesec prostora.

MESEC PROSTORA

 

 

Še več o naših aktivnostih si lahko ogledate v FOTOGALERIJI.

CELJE 1CELJE 3

CELJE 4PREKMURJE

DOLE 3DOLE 4

CMUREK 1CMUREK 2

KRSKO 1KRSKO 2

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 001NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 008

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 010NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 009

LOGARSKA DOLINA 1SOLCAVSKO