l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00, Telefaks: (02) 235 37 01

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Naravovarstveni tehnik

Naravovarstveni tehnik Vpisni pogoji Predmetnik Matura Kam naprej? Dogodki

 

V novem programu naravovarstva se bodo dijaki naučili prepoznavati vplive delovanja človeka na naravo, okolje in prostor, vzdrževati naravno in kulturno krajino... Težišče programa bo na varovanju okolja, informiranju o pomenu naravnih vrednot, varstvu naravnih virov in zavarovanih območjih v Sloveniji. Veliko kratkih informacij vam lahko ponudita tudi ZLOŽENKA in FILM O PROGRAMU. Predstavitev v oddaji Ljudje in zemlja si lahko ogledate na povezavi http://4d.rtvslo.si/arhiv/ljudje-in-zemlja/174455873. Več o aktivnosti programa naravovarstveni tehnik si lahko preberete pod Dogodki.

 

Oglejte si kaj počno naravovarstveni tehniki v času šolanja.

ŽIVLJENJE NARAVOVARSTVENIH TEHNIKOV NA BIOTEHNIŠKI ŠOLI MARIBOR

 

Možnosti zaposlovanja na področju naravovarstva so zelo pestre: naravni parki, zavarovana področja narave, vodenje v naravi, pridobivanje alternativnih virov energije, samostojno upravljanje kompostarn, bioloških čistilnih naprav, delo v raziskovalnih laboratorijih, v koordinacijah za sonaravni-trajnostni razvoj, v industriji, v podjetjih, ki skrbijo za standarde kakovosti proizvodnje, ki ne vpliva negativno na naravna ravnovesja in onesnaževanja. Program ponuja povsem nove možnosti izobraževanja in zaposlovanja, kot je npr. gojenje koristnih predatorjev. Dijakom s podeželja omogoča izvajanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, kot so npr. pridobivanje bioplina, ogrevanje naselij z alternativnimi viri energije, izvajanje številnih opazovanj, vzdrževanj ekosistemov v naravi (habitati, ptice, redke rastlinske in živalske vrste...).

 

Da je pouk bolj zanimiv izvajamo različne projektne dneve, naravoslovne dneve in strokovne ekskurzije, ki so neposredno povezane s temami, ki jih obravnavamo.

 

Na spodnji povezavi si lahko ogledate oddajo To bo moj poklic v kateri so podrobneje predstavili poklic Naravovarstveni tehnik.

Oddaja vam bo podala tudi odgovor nato kakšna je razlika med poklicem Naravovarstveni tehnik in Okoljevarstveni tehnik.

TO BO MOJ POKLIC

 

RAZISKOVALNA DEJAVNOST IN TEKMOVANJA

Dijaki programa naravovarstveni tehnik se med šolanjem udeležujejo najrazličnejših tekmovanj. Svoje znanje pa širijo tudi z raziskovalnimi dejavnostmi, kot je tekmovanje mladih raziskovalcev. V okviru teh tekmovanj dosegajo vrhunske rezultate tako na regijskem kot državnem nivoju. Del teh dejavnosti si lahko ogledate v spodnjih vrsticah.

Regijsko tekmovanje Mladi za napredek Maribora

Srebrno priznanje in 2. mesto za Mihaelo Roškarič (pdf., 1,14 MB)

IMG 6025IMG 6030

IMG 6033

Državno tekmovanje Mladih raziskovalcev Slovenije 2015

Plakat - Državno tekmovanje mladih raziskovalcev Slovenije 2015 (pdf., 7,47 MB)

Srebrno priznanje za Mihaelo Roškarič na Državnem tekmovanju mladih raziskovalcev Slovenije 2015 (pdf., 706 KB)

Srebrno priznanje za mentorico Tatjano Đurasovič na Državnem tekmovanju mladih raziskovalcev Slovenije 2015 (pdf., 1,42 MB)

20150518 151348

PROJEKTNO - RAZISKOVALNE NALOGE:

Državno tekmovanje v poznavanju flore 2014

V priponki si lahko preberete kdo je tekmoval in kako je tekmovanje potekalo.

Državno tekmovanje v poznavanju flore 2014 (pdf., 141 KB)

IMG 4585IMG 4603

IMG 4606IMG 4607

S klikom na spletno povezavo lahko pridete do Interaktivni vodnik za določanje samoniklih in gojenih lesnatih rastlin Slovenije.

 

PROJEKTI

 

Mednarodni projekt: Odgovorno s hrano - We Eat Responsibly

Pilotni projekt Odgovorno s hrano/We Eat Responsibly! je eden prvih poskusov v EU, ki bo obravnaval ključna vprašanja porabe hrane v šolskih programih. Gre za mednarodni projekt, v katerem poleg slovenskih ekošol sodelujejo tudi ekošole  iz osmih partnerskih držav: Bolgarije, Češke, Hrvaške, Latvije, Malte, Poljske, Romunije in Hrvaške. Izbrani smo bili kot pilotna šola med srednjimi šolami. Več o projektu si lahko preberete na povezavi Odgovorno s hrano - We Eat Responsibly.

 

Mednarodni projekt: ESFALP - European school for a living planet

Dijaki naše šole se z veseljem priključijo mednarodnim projektom, ki jim zagotovo dodatno razširijo obzorje. Kaj se je Mihaela Roškarič naučila in doživela v Avstriji in Romuniji lahko preberete na spodnji povezavi. Izvedeli boste tudi česa smo se lotili v okviru tega zanimivega projekta. Več o projektu najdete na povezavi ESFALP - European school for a living planet.

 

Državni projekt: Mesec prostora

Osrednja tema Meseca prostora, ki ga izvaja Ministrstvo za okolje in prostor je namenjena mestom in urbanemu razvoju. S sloganom želijo izpostaviti in opozoriti na vlogo mest in urbanih območij v širšem prostoru na eni strani ter vlogo mestnega prostora za kakovost življenja na drugi strani.

Na Biotehniški šoli Maribor, je v sklopu Meseca prostora na povabilo Ministrstva za okolje in prostor potekal projekt že tretje leto zapored. Več o samem projektu si lahko preberete na povezavi Mesec prostora.

 

 

Še več o naših aktivnostih si lahko ogledate v FOTOGALERIJI.

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 001

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 002

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 004

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 006

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 007

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 008

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 009

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 010

NARAVOVARSTVENI TEHNIK 2014 011

Monitoring 2012 006