Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Strokovna ekskurzija v Prekmurje

V sredo, 19. 4. 2023, smo se odpravili proti Dobrovniku v Prekmurju. Ekskurzije smo se udeležili dijaki 1. e CV, 2. e CV, 3. e CV ter 1. a KPT. Prva postaja je bila Vrtnarija Adamič v Dobrovniku. Lastnik podjetja, gospod Adamič, nas je popeljal po družinski vrtnariji. Ogledali smo si prodajni del vrtnarije, proizvodne rastlinjake in zunanji del parkovnih zasaditev med rastlinjaki in hišo. Gospod Adamič nam je strokovno predstavil proizvodnjo trajnic in sezonskih okrasnih rastlin, ogledali smo si številne vrste in sorte okrasnih zelnatih rastlin ter tudi njihovo lastno sorto, ki so jo sami naključno križali. Zaupal nam je zgodovino razvoja njihove družinske vrtnarije, pokazal stroj za polnjenje lončkov, pokazal zemljo (bogato s hranili), ki jo uporabljajo za sajenje ter naravno gnojilo, ki ga prav tako uporabljajo. Gospod Adamič je poudaril, da lahko tudi brez kemičnih sredstev za varstvo rastlin in mineralnih gnojil pridelamo kakovostne in zdrave sadike. Po končanem ogledu nas je družina Adamič prijazno pogostila s kavo in njihovo tradicionalno sladico – kvasenico, pred odhodom pa je vsak dijak v dar prejel še sadiko okrasne rastline.

Nato smo se odpravili proti podjetju Ocean Orchids d. o. o., prav tako v kraju Dobrovnik. Tam smo si pod strokovnim vodstvom najprej ogledali tropski vrt. Vodička nam je predstavila vsako tropsko rastlino posebej. Spoznali smo njene značilnosti, plod in uporabo ter zanimivosti. Pred vhodom v tropski vrt imajo tudi prodajo najrazličnejših sort orhidej, ki smo jih lahko kupili. Nato se nam je pridružil Tomaž Jevšnik, direktor podjetja, ki nas je popeljal skozi proizvodnjo orhidej in predstavil tehnologijo pridelave sadik po tehnoloških fazah. Pred podjetjem smo si ogledali vrtino termalne vode, s katero ogrevajo rastlinjake, in bazene, v katerih zbirajo deževnico za zalivanje orhidej.  Nameščene imajo tudi sončne celice, kar jim omogoča, da so skoraj v celoti energetsko samooskrbni.

Po končanem ogledu pa smo se odpravili še do zadnje postaje, in sicer Vrtnarije Kurbus, ki je v Melah pri Radencih. Tam nas je gospod Kurbus prav tako gostoljubno sprejel. Tudi on nam je razkazal rastlinjak ter predstavil začetke in razvoj njihove vrtnarije. Na koncu smo se lahko še sami sprehodili po vrtnariji ter si kupili tudi kakšno rožico.

Ekskurzija je bila odlična in kljub temu, da se ne izobražujem za poklic cvetličar, zanimiva in poučna. Izvedela sem veliko novih stvari, za katere verjamem, da mi bodo v prihodnosti prišle prav.

Edita Kreča, 1. a KPT