Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Obisk partnerjev projekta na Češkem – V Stredni odborne uciliste vcelarske – Vcelarske vzdelavaci centrum, o. p. s. v kraju Nasavrky

Od 2.3 do 4.3.2023 je potekala izmenjava vodstva šole na Strednem odbornem ucilistu vcelarske v kraju Nasavrky.

Šola izvaja izobraževanja predvsem za odrasle študente. Njihova povprečna starost je okoli 42 let. V šolo se lahko vpiše kdorkoli, ne glede na prejšnjo izobrazbo. Vpisujejo se predvsem ljubiteljski čebelarji in tisti, ki želijo biti mentorji ostalim čebelarjem.

Obnovo ter  investicije v svoje dejavnosti so jim omogočila evropska sredstva. Šola je nekoč izobraževala tudi sadjarje. Zaradi nezadostnega vpisa je šolo prevzelo ministrstvo za kmetijstvo v sodelovanju z čebelarsko zvezo Češke, s ciljem da bi ohranili izobraževalno dejavnost v čebelarstvu.

Šolo vodi direktor Josef Lojda, ki je srce in duša šole.

Šola ima svoj dijaški dom, kuhinjo, trgovino, dvorano za 150 ljudi, specializirane učilnice, prostore za pridelavo in predelavo čebeljih pridelkov, arboretum, vzrejališče matic, učne čebelnjake na več lokacijah, specializirane učilnice, mizarsko delavnico. V radiju 12 kilometrov imajo 400 čebeljih družin.

Vsaka učilnica je poimenovana po enem od znanih in uspešnih čebelarjev. Imajo tudi sobo Filipa Terča, zdravnika češkega rodu, ki je živel in delal v Mariboru ter je začetnik sodobne apiterapije.

Pouk je razdeljen na teoretični del – okoli 60 % in praktični del 40 %.

V šoli je redno zaposlenih 21 oseb, večinoma so to delavci na posestvu in mizarski delavnici, kuharice, čistilke. Zaposlenih imajo tudi 16 eksternih učiteljev, ki delajo pri njih preko pogodbe.

V času obiska smo si ogledali vse prostore šole v katerih je potekal teoretični in praktični pouk študentov.

V bližini šole imajo tudi zanimive ročnodelske delavnice oz. podjetja. Ogledali smo si podjetje BPK, ki proizvaja pipe za kajenje. Vse pipe so ročno izdelane. Za izdelavo najraje uporabljajo češki hrast, ki je dovolj trden za oblikovanje. Ta les obdelujejo z starimi, doma namensko predelanimi stroji. Presenečenimi smo bili nad natančnostjo pridnih rok delavcev, ki so ustvarjale čudovite izdelke.

V podjetju Koulier izdelujejo božične okraske. Tudi tu vse delo poteka ročno. S pomočjo segrevanja in pihanja stekla nastajajo čudovite skulpture, ki ji nato še posrebrijo, pobarvajo in ročno poslikajo. Čudoviti unikatni okraski ne krasijo našega doma samo v božično novoletnem času, ampak vse leto. Izdelujejo tudi steklene čebelice, ptice, labode, velikonočna jajčka. V njihovi trgovini prav težko izbereš okrasek zase in svoje bližnje, toliko jih je. En okrasek smo si lahko tudi sami izdelali.

V pivovarni Kutilek smo si ogledali posnetek različnih prireditev, ki jih pivovar prireja skozi leto. Na vseh prireditvah se dobro je in dobro pije. Na ta način proda vse svoje pivo. Poleg pivovarne ima pivovar tudi večjo brunarico s prenočišči.

Zadnji dan obiska smo si ogledali tudi vzrejališče matic, učne čebelnjake namenjene praktičnemu pouku. V mizarski delavnici smo si ogledali izdelavo satnih okvirjev in pripomočkov za vzrejo matic. Praktični pouk je potekal tudi v prostorih za predelavo voska.

Na koncu smo se zbrali v dvorani Filipa Terča, kjer nam je gospod Vlado Pušnik prikazal uporabo propolera, gostiteljem pa podaril tudi sliko Maribora. Ob prijetnem pogovoru smo se dogovorili o poteku nadaljnjih aktivnosti projekta.

Z našimi izvrstnimi gostitelji smo navezali prave prijateljske stike.  In komaj čakamo, da se spet srečamo in izmenjamo znanje ter izkušnje.