Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Čebelarska opravila v maju in juniju

Mesec maj je navadno tisti mesec, ko smo čebelarji vse lepe sončne dni pri čebelah. Tako je tudi pri nas. Zaradi slabega  vremena pa so se naše prijateljice odločile, da nas kaj preveč ne upoštevajo in se malo odpravijo po svoje. No, čeprav je rojenje njihovo naravno razmnoževanje, njihov nagon, pa vseeno ni všeč nam čebelarjem. Včasih nam povzroča nemalo dela in težav. Smo pa veseli vsakega roja, ki ga uspešno ogrebemo in spravimo v nov panj. Tudi mi smo uspeli ujeti par šolskih rojev in iz vseh je nastala lepa družinica.

V maju smo tako, največ zaradi rojenja pregledali kar nekajkrat pregledali čebelje družine, izdelovali narejence, oskrbovali roje. Zaradi hladne in deževne pomladi smo morali nenehno tudi krmiti čebele.

V maju smo se odpravili tudi na češko v Nasavrky na njihovo čebelarsko šolo, kjer pa nam je pri delu s čebelami spet ponagajalo vreme.

Cel mesec maj in junij nismo stočili niti kapljice, medu, vso nabrano zalogo smo pustili čebelam.

Junija smo se začeli pripravljati tudi na mednarodno tekmovanje, ki je letos potekalo v Sloveniji. Tekmovanje ni samo teoretično, ampak tudi praktično zato, smo intenzivno delali s čebelami.

Presajali smo ličnike v matične lončke, ustvarjali narejence na različne načine. Spoznavali smo delo v različnih panjskih sistemih. Na modelu smo spoznavali dele čebeljega telesa, poizkušali smo različne sorte medu.

Učili smo se kako se pridobiva propolis, ga strgali iz mrež in iz njega pripravili propolis tinkturo, svečke, kapsule. Staro satje smo topili v parnem topilniku voska, ter ga nato še prekuhali in očistili nečistoč, da bo primeren za izdelavo satnih osnov.

Urejali smo tudi vrt medovitih rastlin.