Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Strokovna ekskurzija v Logarsko dolino

Od Račjega dvora smo se z avtobusom odpravili proti Solčavi. Ekskurzije smo se udeležili dijaki 1.a NT, 1.a KPT, 2.a NT, 3.a NT in 4.a NT.

Najprej smo se ustavili in si ogledali Iglo. Igla je 40 m visoka skala, ki jo od matične stene loči 2 m razmaka, ki spominja na šivankino uho. Preden je bila zgrajena cesta, je skoznjo vodila edina pešpot v dolino. O nastanku Igle pa govori stara legenda, po kateri naj bi v dolini živela Ajdovska deklica, ki je bila tako velika, da je z eno nogo stala na Raduhi, z drugo na Veži in v reki Savinji prala perilo. Ko je nekega dne šivala srajco, se ji je zlomila igla. Deklica se je razjezila in vrgla iglo v dolino, kjer se je zapičila v tla, kjer je še danes.

Pot smo nadaljevali do Solčave, kjer stoji center Rinka. V centru Rinka so nam povedali veliko zanimivih stvari o zgodovini Solčavskega. Peljali so nas tudi v muzej, kjer je bilo veliko fosilov, med njimi tudi fosil ostvarja, ki je živi fosil in je eden izmed treh na svetu. Tam je bila tudi obsežna zbirka metuljev, saj tukaj živi preko 1000 vrst.

Po ogledu muzeja smo z vodičem odšli v Logarsko dolino. Hodili smo po učni poti in občudovali naravo. Ogledali smo si izvir Črne, ki je eden od izvirov reke Savinje. Večji del poti smo opravili po gozdu v katerem je prevladovala smreka, ampak v preteklosti ni bilo tako. Nekdaj so v tem gozdu prevladovali jesen, bukev in gorski javor, vendar so jih zaradi izsekavanja nadomestili s smreko. Pokazali so nam tudi drčo za hlode, kakršno so uporabljali včasih.

Na koncu smo si ogledali še slap Rinka, ki ob mrzlih zimah zmrzne v ledeno svečo in po njem lahko celo plezajo. Preko slapa Rinka se večkrat vsuje snežni plaz.

Po koncu ogleda, smo si s sošolci kupili domač sladoled iz kozjega mleka, ki so imeli zelo zanimive okuse, kot so pečeno jabolko, kostanj … Bili so res odlični.

Niko Breznik, 2.Ant

Fotografije: Niko Breznik, Simon Gračner