Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Prve GLOBE igre v Sloveniji

V soboto, 25. 5. 2024 so v Leskovcu pri Krškem potekale prve GLOBE igre v Sloveniji. GLOBE iger smo se udeležili tudi dijaki in učitelja iz Biotehniške šole Maribor.

V dopoldanskem delu programa so dijaki in učenci sodelujočih šol predstavljali raziskovalne naloge, ki so jih pripravili skupaj z mentorji. Raziskovalno nalogo z naslovom Vpliv človekove dejavnosti na vodotoke so predstavili Niko Breznik, Eva Hanc in Žan Tertinek. Predstavili so vpliv ljudi na Vinarski potok, Vurberški potok in na potok v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni. Na potokih so izvajali različne meritve: temperaturo vode, temperaturo zraka, pH, vsebnost kisika, električno prevodnost, trdoto vode in vsebnost nitratov. Pri merjenju parametrov v Vinarskem potoku so jim pomagali Nik Arnuš, Matija Bobek, Nuša Krajnc in Gašper Bašič. Mentorja pri raziskovalni nalogi sta bila prof. Natalija Horvat in Simon Gračner.

V Leskovcu so zelo dobro predstavili rezultate in ugotovitve. Komisija, ki je ocenjevala predstavitve jim je dodelila odlično tretje mesto. Zmagale so dijakinje gimnazije iz Domžal, drugo mesto pa so zasedli dijaki iz gimnazije v Kamniku.

Pred popoldanskim delom so udeleženci prisluhnili predavanju gozdarja Boštjana Hrena iz Zavoda za gozdove Slovenije, OE Celje.

V popoldanskem delu pa so sledile GLOBE igre, kjer so morali tekmovalci pokazati veliko znanja s področja različnih meritev, ki se jih izvaja v projektu GLOBE. Naloge so bile s področja hidrosfere, atmosfere, pedosfere, biosfere in fenologije. Tudi pri reševanju teh nalog so se naši trije dijaki odlično odrezali in tudi tukaj dosegli odlično tretje mesto.

Čestitke Evi, Nikotu in Žanu za prikazano znanje in predstavitev raziskovalne naloge.

Natalija Horvat in Simon Gračner

Še nekaj utrinkov iz GLOBE iger: