Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Projekt GLOBE v Omišu (Hrvaška)

V okviru projekta GLOBE smo se odpravili na izmenjavo v dalmatinsko mesto Omiš na Hrvaškem. Med 9 šolami iz Slovenije smo bili tudi Eva Hanc, Nuša Krajnc (obe 3.aNT) in Simon Gračner.

Prvi dan nas je čakala malo daljša vožnja z avtobusom. Ob prijetnem kramljanju in obveznih postankih so se kilometri hitro nabirali. Na poti smo občudovali številne vetrnice, ki stojijo na gričih okoli avtoceste.

Po slabih osmih urah vožnje pa se nam je prikazal čudovit pogled na mesto Omiš. Ob takšnem pogledu hitro pozabiš na vse ure preživete na avtobusu.

Pozno popoldan in zvečer pa smo že raziskovali mesto, ki leži stisnjeno med morjem in bližnjimi hribi. Že zaradi sončnega zahoda se je splačalo priti tako daleč.

Drugi dan nas je pot najprej vodila do OŠ Josipa Pupačića, kjer nas je pozdravila ravnateljica, otroci pa so nam pripravili kratek kulturni program, nam predstavili šolo in povedali kaj oni počnejo pri projektu GLOBE.

Sledil je voden ogled mesta Omiš in trdnjave Mirabela.

Popoldan pa je bil namenjen vožnji z ladjico po kanjonu reke Cetine.

V kraju Kaštel Slanica pa nas je čakalo delo. Razdelili smo se v dve skupini, skupina A je s pomočjo GLOBE protokolov preučevala fizikalno-kemijske lastnosti rečne vode, skupina B pa je primerjala fizikalne in kemijske lastnosti različnih vzorcev tal.

Pozno popoldan smo se polni lepih vtisov in znanj vrnili v Omiš.

Tretji dan je prinašal vožnjo z ladjo Tornado na otok Brač. Najprej smo obiskali mesto Pučišće, ki je znano po belem kamnu iz katerega so praktično vse stavbe v mestu. Ogledali smo si klesarsko šolo, ki je edina na Hrvaškem. V njej dijaki iz belega kamna izdelujejo prave mojstrovine.

Sledilo je delo po skupinah. Ponovno smo izvajali poskuse iz hidrologije in pedologije. Za konec pa smo si ogledali še mesto.

Iz mesta Pučišće smo se z ladjo prepeljali do mesta Postira, kjer smo si privoščili slano kopel v morju.

Po ohladitvi smo se vrnili v Omiš, kjer smo prost preostanek dneva izkoristili za sprehod po mestu in kopanje. Voda je imela v teh dneh še vedno zelo prijetnih 22,5 °C.

Sredino dopoldne je bilo namenjeno GLOBE kvizu in GLOBE igram, kjer so morali učenci in dijaki pokazati koliko poznajo naravo, podnebne spremembe … in se preizkusiti v različnih nalogah s področja hidrosfere, pedosfere, biosfere in atmosfere, kjer pa so morali uporabiti veliko domišljije in iznajdljivosti.

Najboljše znanje in spretnost je pokazala ekipa del katere so bili tudi naši dijakinji Eva Hanc in Nuša Krajnc. Čestitke.

V popoldanskem času pa so se učenci in dijaki posvetili fenologiji in se naučili kako spremljamo spremembe na drevesih v jesenskem času.

Učitelji pa smo se naučili kako lahko koristno uporabimo vse podatke, ki jih najdemo v GLOBE bazah.

Ker dobre stvari vedno hitro minejo, je tu že bil četrtek, kar je pomenilo, da se moramo posloviti od prekrasnega mesta Omiš. Polni lepih spominov in znanj smo se odpravili nazaj domov.

Zapisal: Simon Gračner

Fotografije: udeleženci GLOBE izmenjave