Deli z drugimi

Okrožnica za kulturni dan – 7. 2. 2023

V torek, 7. 2. 2023, bomo imeli kulturni dan. S tem bomo obeležili življenje in delo Franceta Prešerna, ki danes velja za največjega slovenskega pesnika. Naslednji dan je dela prost dan in ni pouka.

Malica je za ta dan odjavljena. Kdor želi malicati, se mora prijaviti na terminalu v avli šole ali pri organizatorki šolske prehrane Sandri Gostič v šolski knjižnici do ponedeljka 6. 2. 2023 do 8.00.

V dvorani Škofijske gimnazije Maribor si bomo gledali predstavo z naslovom Zbogom korona, mi gremo na dopust (stand-up komedija z akordi). Nastopala bosta Perica Jerković in kantavtor Robert Petan.

Predstavo si bomo ogledali v dveh izvedbah, razdeljeni boste na dve skupini:

  • prva izvedba predstave bo ob 8.00, trajala bo 60 min,
  • druga izvedba pa ob 9.15, prav tako 60 min.

 

Na kulturni dan se boste s svojimi dijaki najprej dobili po matičnih učilnicah:

– prva skupina: v matični učilnici se dobite ob 7.40, razrednik vas popiše in se skupaj odpravite proti dvorani;

– druga skupina: v matični učilnici se dobite ob 8.40, razrednik vas popiše in se skupaj odpravite proti dvorani, vendar ne prehitro, da ne bo pred dvorano, kjer bo prva predstava še trajala, prehrupno.

Velja za obe skupini:

Po končani predstavi prostor zapustimo mirno, vljudno in brez prerivanja. Kulturno se odpravite domov.

Gledališki bonton

Če na hitro preletimo nekaj smernic gledališkega bontona, potem zagotovo upoštevamo to, da med predstavo ni dovoljeno jesti, prav tako v dvorano ne prinašamo pijač. Ne žvečimo žvečilnih gumijev, ne odvijamo bombonov. Ne igramo se s telefonom, ne fotografiramo in ne snemamo. Najbrž vas bodo pred predstavo nastopajoči na to tudi jasno opozorili. Med predstavo ne komentiramo, saj s tem motimo druge obiskovalce in tudi nastopajoče.

V gledališču sledimo tudi smernicam primernega oblačenja. Čeprav je ta dogodek še znotraj šolskega okolja, pa vendar gre za kulturni dan, ob tem priporočamo, da se za predstavo uredite, a ne pretiravate.

Je pa na tem mestu primerno, da se o bontonu v gledališču (in na dogodkih te vrste) poučimo. Za ogled predstave v gledališču ni potrebno, da ste v slavnostni obleki (razen če gre za gala dogodek), a ne prihajate v kavbojkah in prevelikem puloverju. Fantje se lahko oblečete zelo preprosto (hlače in srajca, čevlji). Dekleta si lahko oblečete obleko ali krilo (z nogavicami). Če imate dekolte, naj bo okusen in naj ne pokaže preveč.

Želim vam prijeten ogled predstave.

Pripravila: Monika Rubin Bračko, prof.