Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Obisk kmetije Žampa in podjetja ŽIPO

V sredo, 11. 10. 2023, smo imeli strokovno ekskurzijo dijaki 2.a KPT, 1.a PTI in 2.a PTI. Najprej smo obiskali govedorejsko kmetijo Žampa v Levanjcih. Tam nas je gospod Anton Žampa gostoljubno sprejel in nam na kratko opisal zgodovino nastanka in razvoj te kmetije. Na tej kmetiji so namreč usmerjeni v prirejo mleka, mesa in pridelavo poljščin, redijo nekaj manj kot 200 glav goveda in obdelujejo 110 ha kmetijskih površin. V hlevu prevladuje črno-bela pasma živali. Že od nekdaj sledijo sodobnim tehnologijam v kmetijstvu, tako so imeli v hlevu že leta 1995 računalniško voden sistem molzišča in avtomatskega krmljenja.

Ob prihodu nam je profesorica razdelila učne liste, ki smo jih sproti reševali, nadeli pa smo si tudi zaščitno prevleko za čevlje, saj smo s tem preprečili vnos virusov ali bakterij. Tako smo bili pripravljeni in smo se lahko odpravili v hlev. Tam smo si najprej ogledali molzni robot znamke Lely in se podrobneje seznanili z njegovim delovanjem. Videli smo tudi delovanje krmilnega robota in robota za čiščenje rešetk. Krmilni robot se vsako uro pelje skozi krmilno mizo in krmo potiska nazaj h kravam. Ogledali smo si tako imenovano »kuhinjo «, kjer krmni robot sam nameša krmno mešanico, ki se razlikuje po posameznih starostnih skupinah goveda. Živali krmijo s koruzno in travno silažo, slamo, sojo, mleto koruzo in ječmenom, dodajajo pa tudi mineralno-vitaminske dodatke. Krave molznice imajo ležišča z globokim nastiljem. Ta ležišča je treba nastiljati enkrat na mesec, in sicer v mešalnem vozu zmešajo slamo, apno in vodo ter napolnijo vsa ležišča v višini 20 cm. Telički imajo prav tako ležalne bokse za počitek in prežvekovanje, zato kasneje nimajo težav, ko se pridružijo v skupino molznic. Zanimivo na tej kmetiji je to, da se v hlevu ves čas predvaja klasična glasba, saj naj bi tako imele krave več mleka. Prav tako imajo ponoči hlev osvetljen z rdečo barvo, saj naj bi tudi to spodbujalo ješčnost krav. Na koncu smo se sprehodili še po ostalem posestvu, kjer smo videli veliko različnih in ogromnih strojev, ki jih uporabljajo za minimalno obdelavo tal. Čisto na koncu pa so nas še postregli s sokom in domačimi pekovskimi izdelki.

Nato smo se odpeljali še do podjetja ŽIPO v Lenartu, kjer nam je vodič najprej povedal s čim vse se ukvarjajo. Namreč glavna dejavnost je živinoreja in poljedelstvo, zaradi tega je tudi ime podjetja ŽIPO, saj ŽI – pomeni živinoreja, PO – pa poljedelstvo. V več hlevih pitajo okoli 1400 glav živine tako bike kot tudi telice. Pasma je mesna: limuzin in šarole. Obdelujejo več kot 850 ha kmetijskih površin. Glavni pridelki pa so pšenica, ječmen, koruza, oljna ogrščica in soja. Del pridelave je tudi ekološke. Žit ne uvažajo, ampak jih pridelajo sami, veliko pridelkov pa odkupijo od lokalnih kmetov. Ukvarjajo se tudi z čiščenjem, sušenjem, skladiščenjem in odkupom žit ter koruze. Prodajajo lesne sekance in bukova drva, ki jih tudi sami uporabljajo za kurjavo pri sušenju koruze. Lesa ne uvažajo. Med sezono imajo zaposlenih 40, izven sezone pa 25 delavcev.

Sprehodili smo se skozi hleve, videli peč in način kurjave za sušenje, ogledali smo si tudi pisarno, kjer poteka nadzor nad kurjavo in sušenjem. Vodič nam je opisal in pokazal tudi del proizvodnje njihovega izdelka Lenabox. To je slama, ki po žetvi ostane kot odpadek. To slamo meljejo, odprašijo in prodajajo kot dodatek h krmi, nastilj za konje in zastirko za vrtove in njive. Njihov nov izdelek je Lenamix Cattle, ki je krmna mešanica za teleta. Sestavljena je iz žit, beljakovinskih komponent, vitaminsko-mineralne mešanice in voluminozno krmo. Na koncu so nas pogostili še s pogačo, gibanico ter sokovi.

Tako je naša strokovna ekskurzija bila pri koncu, domov pa smo se vračali z zanimivimi vtisi tako velikih kmetij.

Zapisala: Edita Kreča, 2.a KPT