Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Naravovarstveni tehniki se predstavijo kot vodiči

Dijaki programa naravovarstveni tehnik so se predstavili kot vodiči v naravi. Ja, tudi to se naučijo v času šolanja. Pri strokovnem modulu Vodenje v naravi so med šolskim letom spoznavali, kako poteka vodenje, kaj predstavimo na terenu, na čem naj bo poudarek … Spomladi pa so se priprave vodenja lotili dijaki. Lokacijo vodenja in skupino za pripravo vodenja so si lahko sami izbrali. Prvi so nas na vodenje popeljali Katarina Kores, Eva Kuntič Kadič in David Horvat, ki so nam predstavili Piramido, sledila je predstavitev Mariborskega mestnega parka skozi oči Matije Bobka.

V sredo, 21. 6. 2023, pa smo se z dijaki drugega letnika programa naravovarstveni tehnik odpravili na Ptujsko jezero in na Vurberk. Po okolici Ptujskega jezera sta nas popeljala Žan Tertinek in Gašper Bašič. Glavna tema vodenja so bile ptice, ki jih je na Ptujskem jezeru ogromno. Številne smo si lahko pobliže ogledali s pomočjo daljnogledov in spektiva. Tako smo videli: čigro, rečnega galeba, rumenonogega galeba, laboda grbca, raco mlakarico, čopasto črnico, malega ponirka, pritlikavega kormorana, kormorana, rakarja, belo in rumeno pastirico … Slišali smo kako gnezdijo, katere prezimijo na jezeru, kako člani DOPPS-a, pa tudi naši dijaki pomagajo pticam, da lažje preživijo.

Poleg ptic smo spoznali pomen jeza Markovci, Krajinski park Šturmovci, pomen nabrežin v povezavi s projektom LIFE FOR SEEDS, v okviru katerega nabirajo semena, ki so primerna za ohranjanje suhih travnikov. Izvedeli pa smo tudi nekaj zanimivosti o mestu Ptuj.

Ob koncu vodenja smo se na opazovalnici razdelili v dve skupini (dekleta proti fantom). Naša naloga je bila, da v petih minutah opazimo čim več različnih ptic in jih pravilno poimenujemo. Fantje smo bili že v štartu “hendikepirani”, ker so imela dekleta v svojih vrstah profesionalno ljubiteljico ptic, prof. Pirnat. Ob opazovanju ptic smo bili zelo presenečeni, koliko vrst ptic smo si zapomnili in jih tudi prepoznali.

Čestitke Žanu in Gašperju za doživeto vodenje. Kljub hudi vročini smo do konca z zanimanjem poslušali in sodelovali.

Od Ptujskega jezera smo se odpravili do Vurberka, kjer sta nas Učni poti Vurberk popeljala Niko Breznik in Žiga Ostrš.

Vodenje je bilo kulturno-zgodovinsko obarvano. Nista pa pozabila na biotsko pestrost območja (travniške orhideje, praproti, invazivne vrste, živalske vrste) in na športne aktivnosti, ki jih izvajajo.

Predstavila sta nam cerkev Device Marije Vnebovzete, zgodovino gradu Vurberk, ob kateri nam je še posebej ostala v spominu ledenda o kačjem zmaju, ki se je ovil okoli gradu in v njem zadrževal lepo kraljično. Kraljično je rešil in zmaja pogubil pogumni grof Kresnik, po drugih virih pa naj bi kačjega zmaja ugonobil štajerski vitez Popo. Kdo bi vedel, kaj je res in kaj ne. Važno je, da so vsi živeli srečno do konca svojih dni. Prevzel nas je pogled, ki se nam je odpiral iz ostankov Vurberškega gradu. Čudovito.

Niko in Žiga sta nam predstavila zgodbe o Vurberški bombi, pustolovskem parku in grajski preši ter kleti. Z veseljem smo si temeljito ogledali nekdanjo klet, saj je bila prijetno hladna. V kleti smo za nekaj minut povsem pozabili na vročino, ki je pritiskala zunaj.

Predstavila sta nam tudi progo za motokros in najnovejšo pridobitev progo za downhill (spust z gorskimi kolesi). Adrenalinski navdušenci ste lepo vabljeni.

Krožno vodenje sta zaključila ob kulturnem domu, kjer sta z različnimi vprašanji preverila, kako smo ju med vodenjem poslušali. Dobili smo čisto petko.

Čestitke tudi Nikotu in Žigu, ki sta nas obogatila z novimi znanji. Hvala tudi Nikovi mami, ki nam je pripravila osvežilno pijačo in potolažila naše želodčke.

Obe učni poti bi lahko dijaki brez težav ponudili tudi drugim zainteresiranim skupinam.

Zapisal: Simon Gračner

Fotografije: Simon Gračner