Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Kolesarski krožek

Prvi dan – Potem, ko smo se zbrali pri Račjem dvoru, smo se s kolesi odpravili po gozdni poti na Kalvarijo. V primeru, ko poti nismo bili kos z gorskim kolesom, smo se lahko ustavili ali pa pot nadaljevali peš ob kolesu. Privoščili smo si več odmorov, da smo lahko uživali v razgledih na mesto Maribor. Na vrhu nam je profesor predstavil tehniko spuščanja po brezpotjih, dobili smo nekaj navodil za večjo varnost. Nato smo se spustili po hribu navzdol in pot nadaljevali proti Trem ribnikom. V mestnem parku smo si ogledovali ribnike in malo raziskovali. Na koncu smo za “nagrado“  šli še na sladoled in tako končali naš prvi kolesarski dan.

Drugi dan– Ker je bilo napovedano slabo vreme, smo se z Račjega dvora s kombijem odpeljali na Ptuj. Tam smo si z našim profesorjem športne vzgoje Boštjanom Lampretom ogledali prostore enega najboljših slovenskih kolesarskih klubov KK Perutnina Ptuj, saj je profesor Lampret tudi kolesarski trener. V klubu smo si ogledali prostor za trening s kolesi, delavnico in se pogovarjali o  zgodovini kluba in njegovih uspehih. V prostoru, kjer kolesarji trenirajo, smo si ogledali različna kolesa, na primer cestna kolesa, kronometerska kolesa in kolesa za pisto. Preizkusili smo se tudi na valjih, kjer smo preizkusili svoje ravnotežje na kolesu, kar je precej težko ohraniti. Ogledali smo si tudi opremo za kolesarjenje, ki jo uporabljajo najboljši kolesarji na svetu, tudi Pogačar in Roglič.  V mehanični delavnici smo se učili zamenjati plašč iz kolesarskega obroča. Na koncu pa smo se naučili še pravilnega čiščenja in pranja kolesa. Polni novih izkušenj smo se vrnili v Maribor.

Tretji dan – Spet smo se s kolesi zbrali na Račjem dvoru, nato pa smo se podali skozi mesto, prečili Dravo in po Dravski kolesarski poti kolesarili proti zgornjemu toku Drave. Pot je potekala ob reki delno skozi gozd. Med potjo smo se ustavili in okrepčali v Drava centru, občudovali čudovito okolico in imeli krajšo predavanje o kolesarskih poteh v Sloveniji. Po Dravski kolesarski poti, ki sicer poteka skozi kar 4 države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška), nas je pot peljala nazaj proti Mariboru. Pot je sicer v celoti dolga kar 710 km! Naše čudovito kolesarsko dogodivščino smo po treh dneh druženja končali v šolskem vinogradu na Kalvariji.

Zapisala: Nuša Leopold, 2.d