Search
Close this search box.

Deli z drugimi

Ekskurzija cvetličarjev 2022

Zjutraj ob 8. uri smo se zbrali na Račjem dvoru in se z avtobusom odpravili proti Šentjurju pri Celju, kjer smo si najprej ogledali zasaditve družine Mauer na vrtnariji Rifnik. Gospod Mauer je leta 1988 posadil prve rastline, ki rastejo še danes. Da bi si prihranil delo, se je odločil, da bo zasajal iglavce ne pa listavcev. Danes ima veliko sort najrazličnejših iglavcev, grmovnic in tudi nekaj listavcev.

Gorazd Mauer nam je podrobno predstavil vsako rastlino posebej: kako se oskrbuje, njene temeljne značilnosti in njeno uporabnost. Vesela sem bila, da sem ob njegovi predstavitvi spoznala tudi rastline, ki jih v šoli nismo obravnavali. Zato sem fotografirala številne od njih.

Ko smo prišli do vrha nasada, smo se znašli pred zanimivim rastlinjakom, v katerem s sinom gojita rastline za prodajo.

Po predstavitvi njune dejavnosti smo v miru pomalicali na lepo urejeni trati in se nato odpravili proti Celju.

V Celju smo si v dvorani Golovec ogledali sejem Green Vita. Najprej smo se odpravili na razstavni prostor, na katerem je naša šola predstavila različne zasaditve. Čas je ob ogledu še drugih zanimivih eksponatov s področja vrtnarstva hitro minil.

Naslednja naša postaja je bil Mozirski gaj – park cvetja, ki so ga uredili domačini skupaj s slovenskimi vrtnarji. Nekoč je bilo na tem mestu odlagališče za smeti. Letos so ga odprli že sredi aprila in bo odprt do sredine oktobra. V tem času so že in še bodo na ogled  številne razstave cvetja. Tudi v Mozirskem gaju smo si najprej skupaj ogledali zasaditev, ki jo je pripravila naša Biotehniška šola Maribor. Nato smo lahko ogled nadaljevali individualno. Ogledala sem si celoten park in občudovala številne zanimive zasaditve, med drugimi tudi zasaditev vrtnarije Golob – Klančič, in zasaditev, ki jo je opravila drevesnica Omorika, kjer sem v prvem letniku opravljala obvezno prakso. Navdušili sta me še  vrtnarija Jehart iz mojega rojstnega kraja in vrtnarija mojega sošolca Adamič.

Iz Mozirskega gaja smo se odpravili na dom našega profesorja Simona Gračnerja, kjer nam je razkazal bratovo bogato zbirko kaktusov.

Po ogledu pa smo uživali ob pogostitvi profesorjevih staršev. Posladkali smo se z rogljički in sokom in poklepetali, nato pa se odpravili nazaj proti Mariboru.

Dan sem odlično preživela. Imela sem se zelo lepo, spoznala sem veliko novih rastlin in se tudi veliko naučila.

Zapisala: Ana Repnik, 3.eC

Fotografije: Simon Gračner