l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Prireditev Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno)

V okviru mednarodnega projekta Odgovorno s hrano (We Eat Responsibly) smo tudi letos na šoli organizirali tržnico, na kateri so se predstavile kmetije, podjetja in institucije, ki se ukvarjajo s pridelavo ekološke hrane, izobraževanjem o ekološki pridelavi, permakulturo, izdelavo eko kozmetike, čebelarstvom, vinarstvom in ekosistemskim načinom pridelave hrane.

Preberi več

Planetu Zemlja prijazna šola 2016/2017

Ob dnevu Zemlje so na Gospodarskem razstavišču Ljubljana že sedmič zapored podelili nazive Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2016/17. Drugo leto zapored je to lepo priznanje prejela tudi Biotehniška šola Maribor. Naziv si pridobijo šole in vrtci, ki so skozi šolsko leto izvajali trajnostne projekte društva Planet Zemlja.

Preberi več

Strokovna ekskurzija na Solčavsko

V sredo, 19. 4. 2017, smo se dijaki 3. in 4. letnika programa naravovarstveni tehnik zbrali pred Račjim dvorom s ciljem, da se odpravimo na strokovno ekskurzijo na Solčavsko. Namen strokovne ekskurzije je bil ogled centra Rinka v Solčavi, Logarske doline in Mozirskega gaja.

Na poti do centra Rinke smo si ogledali skalni osamelec Iglo in presihajoči studenec.

Preberi več

Brez metuljev ni pravega sončnega dne

Pri metuljih se vedno krešejo različna mnenja. Eni so navdušeni nad njimi, spet drugi jih vidijo, kot škodljivce na vrtu, brez katerih bi lahko živeli. Resnica je zagotovo ta, da bi bila narava brez metuljev manj zanimiva in pestra. Da bi več izvedeli o življenju dnevnih in nočnih metuljev, smo na šolo povabili mag. Matjaža Ježa, prof. biol. iz Društva narava Pohorja, ki se že vrsto let med drugim ukvarja tudi z metulji. Predavanju so z veseljem prisluhnili dijaki 2. in 3. letnika programa naravovarstveni tehnik.

Preberi več

Predavanje o preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi

Na šolo smo v okviru projekta Pozor(!)ni za okolje povabili ga. Ireno Bartok iz podjetja Snaga d.o.o. iz Maribora. Dijakom prvega letnika programa naravovarstveni tehnik in kmetijsko-podjetniški tehnik je pripravila predavanje z naslovom Preprečevanje nastajanja odpadkov in njihova ponovna uporaba. Za uvod nam je predstavila kaj je v resnici odpadek in pri tem poudarila pomembno stvar, ki jo moramo imeti vedno v podzavesti, in to je, da mora vsak odpadek dobiti novo priložnost, kar pomeni, da moramo vedno razmisliti ali je določena stvar v resnici odpadek.

Preberi več

Svetovni dan voda 2017

logotip

Svetovni dan voda, ki ga obeležujemo vsako leto 22. marca, je posvečen vprašanjem glede porabe vode in ukrepom na tem področju. Tema leta 2017 so odpadne vode in kampanja "Ne uničujmo voda!", ki je namenjena zmanjšanju odpadnih voda in njihovi ponovni uporabi.

Preberi več

Delavnica: Oblačila

V ponedeljek, 13. 2. 2017, je na šoli potekala delavnica z naslovom Oblačila. Delavnico sta za dijake 3. a oddelka, smer naravovarstveni tehnik, pripravili Tina in Darja iz društva Humanitas. Za delavnico smo se odločili predvsem zaradi dejstva, da vedno pogosteje slišimo, kako slabo so plačani delavci, ki šivajo oblačila v Aziji, kako s proizvodnjo in predelavo bombaža onesnažujemo naravo, predvsem vodne vire. Osnovni cilj je torej bil predstaviti mladim zgodbe, ki se skrivajo za vsakim kosom oblačila.

Preberi več

Svetovni dan mokrišč, 2. februar - Mokrišča zmanjšujejo tveganja naravnih nesreč

Ljubljana, 31. 1. 2017 – Ob letošnjem 2. februarju, Svetovnem dnevu mokrišč Ministrstvo za okolje in prostor poudarja vlogo vitalnih mokrišč pri vedno pogostejših in intenzivnejših naravnih dogodkih, ki so posledica podnebnih sprememb. Med številnimi tipi mokrišč so globalno pri tem najpomembnejša obalna mokrišča kot so mangrove ali obalni koralni grebeni, med celinskimi pa naravni nižinski tokovi rek s poplavnimi ravnicami in deltami ter šotna barja.

Več

Krožek Naravna kozmetika 4

V šolskem laboratoriju smo se ponovno zbrali člani krožka Naravna kozmetika. Tokrat smo si zadali za cilj, izdelati milo po vročem postopku. Pri kuhanju tega mila, je pomembno, da smo zelo previdni, saj uporabljamo NaOH (natrijev hidroksid). To je baza, ki je lahko ob nepravilni uporabi nevarna, a mi smo se dela lotili premišljeno in natančno. Pomembno je, da si zapomnimo, da damo vedno NaOH v vodo, in nikoli obratno, saj NaOH v stiku z vodo postane zelo vroč in lahko eksplodira.

Preberi več