l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Ob koncu prvega leta mednarodnega projekta ERASMUS+ Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

Kljub težavam zaradi korona virusa, smo uspeli uspešno pripeljati do konca prvo leto projekta. Žal je odpadla izmenjava v Mariboru, ki jo bomo nadomestili v naslednjem letu, tako da nas naslednje leto čakata dve izmenjavi v Mariboru.

Tema za projekt se je ponujala sama po sebi. Glede na to, da smo že pri prvem projektu spremljali vreme in pri tem ugotovili, da je vedno manj padavin oz. vedno višja temperatura, ki prinaša s seboj sušo, smo hitro ugotovili, da bi bilo najbolje, če bi bila glavna tema novega projekta voda. Tako je nastal projekt z naslovom Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students.

Pri pisanju projekta smo izpostavili tista področja, na katerih sta naši šoli najbolj dejavni. Na naši šoli smo projekt razširili tako, da je osrednja tema voda, brez katere ni življenja in seveda tudi ni uspešnega namakalnega sistema. S tem smo lahko v projekt vključili dijake vseh programov.

Cilj projekta je: da bi se dijaki naučili, kako se brez predsodkov povezovati in kako sodelovati pri timskem delu. Pomembna naloga tovrstne izmenjave je prav tako soočenje z multikulturnostjo, končni cilj pa, da bodo udejanjali ideje iz projekta, tudi, ko se bo ta zaključil.

DELO NA PROJEKTU

Logotip projekta

Logotip projekta je narisala dijakinja Klara Čretnik iz 1.a program naravovarstveni tehnik. Logotip ponazarja obe glavni temi našega projekta – sonce in vodo, brez katerih ne moremo živeti. Kot vemo sta obe stvari tudi v naravi zelo povezani.

LOGOTIP

(Vir: Klara Čretnik, 1.aNT)

Mednarodna izmenjava ERASMUS+ v Hamburgu v Nemčiji

Prvo izmenjavo smo izvedli od 17. 11. do 24. 11. 2019 v Hamburgu. Izmenjave se je udeležilo 14 dijakov (Alen, Biljana, Gabrijela, Ivan, Katarina, Klara, Lilijana, Minea, Mojca, Nastja, Patrik, Tadej, Timotej in Urška) in dva profesorja (Simon Gračner in Marija Kolmanič Bučar). Še posebej moram izpostaviti, da se je prvič zgodilo, da so odšli na izmenjavo dijaki iz vseh petih programov. Na ta način smo dokazali, da program ERASMUS+ res povezuje mlade iz različnih področij. Posebnost tokratne izmenjave je bila tudi ta, da so dijaki bivali pri družinah dijakov, ki sodelujejo v projektu. Sprva strah med dijaki, kako bo, potem pa navdušenje, da so spoznali nove prijatelje in njihove družine.

Cilje, ki smo si jih postavili za prvo izmenjavo smo dosegli na različne načine, tudi s pomočjo različnih socialnih iger, ki dijake vzpodbujajo k sodelovanju, potrpežljivosti, sprejemanju različnih idej, uporabi komunikacijskih strategij,…

DSC09875DSC09884

Ideje projekta smo uresničevali z različnimi delavnicami. Na delavnicah smo spoznavali  sončno energijo, kako jo pridobivamo, uporabljamo …

DSC00033DSC09983

V šolski delavnici so dijaki sestavljali ogrodje za sončno elektrarno. Večina dijakov se je lotila dela, ki ga ni še nikoli opravljala, zato je bilo na koncu zadovoljstvo ob uspešno opravljenem delu še toliko večje.

DSC09979DSC09960

 DSC00061DSC00005

DSC00066

Produkt našega dela smo predstavili na jesenski tržnici, ki je potekala na šoli. Še posebej so ljudi pritegnili sončni moduli, ki smo jih pripravili v okviru projektne delavnice.

IMG 20191123 113109

Predstavitev izmenjave v Hamburgu

Vsi, ki smo bili na izmenjavi se zavedamo, da bo projekt dosegel svoj cilj, če bo za njega vedelo čim več dijakov in širša okolica. Zato smo se odločili, da bomo naše delo na izmenjavi predstavili tudi na šoli in preko različnih medijev. Lilijana in Biljana sta svoj pogled na izmenjavo predstavila cvetličarkam, Gabrijela, Urška, Timotej in Tadej pa kmetijsko-podjetniškim tehnikom.

Kvaliteta vode

Za uspešno namakanje je zelo pomembno, da je voda primerne kvalitete. Voda ne sme biti onesnažena (brez prisotnosti pesticidov, gnojil, živalskih izcedkov, fekalnega blata). Pomemben je tudi primeren pH, saj voda ne sme biti pretrda.

Zaradi vseh naštetih razlogov smo se odločili, da učencem iz OŠ Miklavž na Dravskem polju in OŠ Franceta Prešerna na tehniških dnevih predstavimo, kako se izvajajo različne analize vode. Predstavili smo jim enostavne meritve, ki jih lahko opravimo tudi doma in malo bolj zahtevne meritve, za katere pa potrebujete posebne merilce.

Analizo vode so predstavili dijaki programa naravovarstveni tehnik.

TEHNISKI DAN 2019 002TEHNISKI DAN 2019 004

Predstavitev projekta na informativnem dnevu

Na informativnih dnevih so dijaki obiskovalcem prikazali delček tega, kar se učijo in delajo na šoli v okviru programa naravovarstveni tehnik. Hkrati pa so predstavili vsebine, ki jih delajo tudi pri mednarodnem projektu Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students. Med drugim so predstavili poskuse z vodo in poskus pri katerem so obiskovalcem pokazali kako pomembna je vrsta tal za zadrževanje vode v času suše.

Predstavili so razlike med glinenimi in peščenimi tlemi ter kupljenim substratom glede vpojnosti in prepustnosti za vodo, saj je zelo pomembno koliko vode lahko tla zadržijo, saj je ta voda dragocena rezerva za rastline v primeru suše.

V nadaljevanju so predstavili koliko vode je sploh na razpolago za vsakodnevno uporabo.

Predstavili so uporabo oksimetra pri merjenju količine kisika v vodi.

Za konec so dijaki pripravili predstavitev o tem kaj je virtualna voda. Obiskovalci pa so morali s pomočjo tablic, na katerih so bili različni pridelki in izdelki ter količina porabljene vode za njihovo pripravo, poiskati pare. Obiskovalci niso mogli verjeti koliko vode se porabi za pripravo skodelice čaja ali kave, za eno jajce, za 1 kg govedine, eno bombažno majico idr.

INFO 2020 003INFO 2020 010

INFO 2020 013INFO 2020 018

Sončna energija

Ena izmed pomembnih tem projekta je tudi uporaba sončne energije. V okviru predmeta trajnostni razvoj smo se z dijaki 1.aPTI in 2.aPTI ter 1.a posvetili temu v svetu vedno pomembnejšemu obnovljivemu viru energije.

Govorili smo o samooskrbi s sončno energijo, na kratko smo spoznali načine izkoriščanja sončne energije v zgradbah. Spoznali so pasivni in aktivni način izkoriščanja sončne energije. Ugotavljali so, kje vse lahko uporabimo električno energijo proizvedeno s fotovoltaiko. Za konec pa so spoznavali prednosti in slabosti uporabe sončne energije.

Meteorološka opazovanja

Na šolskem posestvu smo začeli z opazovanjem vremenskega dogajanja s prvim januarjem 2018. Meteorološka postaja je postavljena v jablanovem sadovnjaku sredi šolskega posestva. Z opazovanjem vremenskega dogajanja nadaljujemo tudi v tem projektu, kar ni nič nenavadnega, saj so voda, namakanje in sončna energija najpomembnejše teme.

Vremenska postaja je tipa A733 ter ima osnovni nabor senzorjev - senzor za merjenje temperature zraka, relativne zračne vlage, senzor za merjenje količine padavin ter senzor za merjenje omočenosti listja. Iz dobljenih podatkov lahko izračunamo temperaturno povprečje, najvišjo in najnižjo dnevno temperaturo, dnevno količino padavin in povprečno relativno zračno vlago. Dobljene podatke lahko primerjamo s podatki iz obdobja od leta 1981 do leta 2010. Dobljeni podatki pa nam bodo zelo pomagali pri določanju potrebne količine vode za namakanje.

TEMPVLAG

PAD

Predstavitev projekta širši skupnosti

Blog projekta

Vse, ki zanima kaj delamo v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students je na razpolago blog, ki je v pomoč pri spremljanju naših aktivnosti. Na blogu je moč prebrati kaj dela partnerska šola iz Rissena v Hamburgu in kaj delajo naši dijaki.

Blog projekta: https://www.letitrainasolarpoweredirrigationsystem.com/

blog

Spletna stran šole

Projekt redno predstavljamo na šolski spletni strani pod aktualnimi novicami in še na posebnem vidnem mestu, kjer je objavljeno vse o projektu.

spletna

FB Biotehniške šole Maribor

Aktivnosti v okviru projekta objavljamo tudi na FB šole, na ta način predstavljamo projekt večjemu številu zainteresiranih, ki jih zanimajo te teme.FB

Revija EOL

Projekt smo predstavljali tudi v strokovni reviji EOL (embalaža, okolje, logistika). Na ta način tudi strokovna javnost spoznava kaj delamo pri projektu.

EOLEOL1

Zapisal: Simon Gračner, koordinator projekta

Fotografije: Simon Gračner