l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Poraba vode v gospodinjstvu

Poraba vode v gospodinjstvih

Pomanjkanja vode je postal globalni problem svetovnih razsežnosti. Ali enako razmišljamo tudi Slovenci? Večji del Slovenije je še vedno dovolj preskrbljen s pitno vodo, tako da tudi ob dolgotrajnejših sušah ni zaznati njenega večjega pomanjkanja. Kako dolgo nam bo to še uspevalo?

Pred desetletji se še nihče ni vpraševal, koliko jo porabimo za kuhanje, umivanje, ročno pomivanje posode in strojno pranje perila, za izdelavo različnih dobrin: oblačil, papirja, in za zalivanje rastlin v rastlinjakih … Danes pa smo že potratno kopanje v banjah večinoma nadomestili z manj potratnim tuširanjem.

Poraba vode v Sloveniji

Poraba vode za lastne potrebe se samo še povečuje. Vsak Slovenec je v letu 2017 v povprečju porabil 113 litrov pitne vode na dan oziroma 41,3 m3 na leto (SURS 2018); dve leti kasneje, leta 2019, pa je poraba 104 litrov na dan.

Preberi več

Kaj menijo dijaki o vodi in namakanju?

Voda je tema, o kateri govorimo praktično vsi. O njej se govori doma, med sosedi, v vrtcu, osnovni šoli, srednji šoli, med upokojenci ...

Zakaj se toliko pogovarjamo o njej? Verjetno zato, ker brez nje ni življenja. Žal pa se vedno več govori o njej zaradi tega, ker jo je vedno manj, predvsem pitne vode. Tako tekoče kot stoječe vode so vedno bolj onesnažene. Vedno več pa se o njej govori tudi v povezavi z namakanjem rastlin.

Kaj pa menijo naravovarstveniki o vodi? Kaj jim pomeni voda? Kaj je za njih čista voda? Kaj je namakanje oz. kakšen pomen ima?

Verjetno se marsikdo najde v njihovih odgovorih. Kako zares pa se zavedamo, da je skrajni čas, da nekaj ukrenemo za zaščito različnih virov vode pa je druga zgodba. Tudi o namakanju večjih površin moramo vedno bolj razmišljati, saj so padavine zelo neenakomerno razporejene in posledično je vedno več suš, ki ogrožajo naše pridelke.

Preberi več

Svetovni dan voda 2021

„Pomen in vrednotenje vode“

Že od leta 1993, 22. marca obeležujemo svetovni dan voda, ki je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov.

Vsako leto je izpostavljena aktualna tema, ki je letos posvečena pomenu in vrednotenju vode. Vrednost vode je veliko večja, kot njena cena, zato nas letošnja tema nagovarja k razmišljanju o tem, kaj nam voda pomeni, njena resnična vrednost in njena zaščita. Hkrati krepi zavedanje o tem, kako pomembna je voda za dom, družinsko življenje, za preživetje, za počutje ljudi in na splošno za okolje ter njegovo ohranjanje.

O pomenu vode smo se pogovarjali tudi z dijaki v programu naravovarstveni tehnik in cvetličar. Oba programa sta z vodo tudi poklicno zelo povezana.

Preberi več

Ekosistemi, izvajanje dejavnosti v prostoru in ekoremediacije

Že ime modula nam pove, da tukaj dijaki spoznavamo različne ekosisteme, med njimi tudi vodne, kot so: jezera, ribniki, morja, barja, močvirja, reke, potoki. Pri vseh vrstah vodnih ekosistemov obravnavamo osnovne značilnosti ekosistema, njihove posebnosti, rastlinske in živalske vrste, ki živijo v njih, njihove funkcije, kdo jih ogroža in spoznavamo praktične primere na posameznih ekosistemih v Sloveniji.

Osnovni cilj je spoznati kako vplivajo vodni ekosistemi na preskrbljenost narave z vodo. Vsi našteti vodni ekosistemi močno vplivajo na zaloge vode, ki so še kako pomembne, ko nastopijo vsakoletne suše. Glede na vremenske napovedi za prihodnost, mora biti naša primarna naloga, da danes zaščitimo vodne vire za jutri in jih ohranimo čiste ter neokrnjene, saj bodo le tako lahko opravljali svojo funkcijo.

Preberi več

Naravoslovni dan po Mariboru

Nove razmere so nas pripeljale do tega, da smo naravoslovni dan za 4. letnike izpeljali, v sredo, 14. 10. 2020, kar po Mariboru. Kar pa se je izkazalo za zelo dobro idejo, saj so dijaki spoznali zelo zanimive kotičke, ki jih ponuja Maribor.

Obiskali smo vinsko klet Vinag, ki jo najdete na Trgu svobode.

Preberi več

Ob koncu prvega leta mednarodnega projekta ERASMUS+ Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

Kljub težavam zaradi korona virusa, smo uspeli uspešno pripeljati do konca prvo leto projekta. Žal je odpadla izmenjava v Mariboru, ki jo bomo nadomestili v naslednjem letu, tako da nas naslednje leto čakata dve izmenjavi v Mariboru.

Tema za projekt se je ponujala sama po sebi. Glede na to, da smo že pri prvem projektu spremljali vreme in pri tem ugotovili, da je vedno manj padavin oz. vedno višja temperatura, ki prinaša s seboj sušo, smo hitro ugotovili, da bi bilo najbolje, če bi bila glavna tema novega projekta voda. Tako je nastal projekt z naslovom Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students.

Preberi več

20. maj - Svetovni dan čebel

Na pobudo Slovenije že tretjo leto zapored praznujemo 20. maj, kot Svetovni dan čebel. Upravičeno, saj je čebela nepogrešljiva v našem življenju, kljub temu, da je tako majhna je neprecenljiva.

Ker se tudi naši dijaki zavedajo pomembnosti čebel, so ta dan posvetili raziskovanju njihovega pomena, temu kdo jih ogroža in kaj lahko sami naredimo za ohranitev čebel. Predstavitve dijakov 1.a oddelka, smeri kmetijsko-podjetniški in naravovarstveni tehnik si lahko ogledate na povezavi: https://padlet.com/simongracner/c9oorg05dm760hhh.

Preberi več

Svetovni dan Zemlje 2020

Tako kot že 50 let zapovrstjo, smo tudi letos po svetu 22. aprila praznovali Svetovni dan Zemlje. Letos ta dan lepo sovpada z Mednarodnim letom zdravja rastlin. Dijaki 1. in 2. letnika programa naravovarstveni tehnik so se posvetili obema pomembnima temama. Kakšen je njihov pogled na pereče teme, kaj jih moti, vidijo luč na koncu tunela in kakšno je njihovo sporočilo si lahko preberete na povezavi Svetovni dan Zemlje 2020 in Mednarodni leto zdravja rastlin.

Simon Gračner

Preberi več

Informativni dan za program naravovarstveni tehnik 2020

Na informativnih dnevih so letos dijaki obiskovalcem prikazali delček tega, kar se učijo in delajo na šoli v okviru programa naravovarstveni tehnik.

Glavne teme predstavitve so bile zemlja, voda, lesna biomasa, hoteli za žuželke, problem plastike in rešitve za njo.

Najprej so Luka K., Martin, Lučka in Lan predstavili kakšne razlike so med glinenimi in peščenimi tlemi ter kupljenim substratom glede vpojnosti in prepustnosti za vodo.

Preberi več

Kako analiziramo vzorce vode?

Za uspešno namakanje je zelo pomembno, da je voda primerne kvalitete. Voda ne sme biti onesnažena (brez prisotnosti pesticidov, gnojil, živalskih izcedkov, fekalnega blata). Pomemben je tudi primeren pH, saj voda ne sme biti pretrda.

Zaradi vseh naštetih razlogov smo se odločili, da učencem iz OŠ Miklavž na Dravskem polju in OŠ Franceta Prešerna na tehniškem dnevu predstavimo kako se izvajajo različne analize vode. Predstavili smo jim enostavne meritve, ki jih lahko opravimo tudi doma in malo bolj zahtevne meritve, za katere pa potrebujete posebne merilce.

Preberi več