l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Mehanična delavnica

Učenci programa mehanik kmetijskih in delovnih strojev opravljajo praktični pouk v šolskih delavnicah za popravilo in servisiranje kmetijskih strojev. Delavnice so bile grajene leta 1957, po takrat sodobni zasnovi za poučevanje in servisiranje kmetijskih strojev. Ustrezna višina stropov, veliko zastekljenih površin, in sodobna urejenost notranjosti, dajeta učencem in učiteljem odlične pogoje za pouk.

Delavnice so ločene, glede na specifiko dela. Najpomembnejša je mehanična delavnica, kjer se učenci učijo o traktorju kot osnovnem pogonskem stroju v kmetijstvu. V delavnici je osnovno mehanično orodje , delovni pulti, stropno dvigalo, naprave za diagnosticiranje, razna učila za ponazoritev delovanja motorja in drugih sklopov traktorja, ter slikovni učni material na stenah.

Delavnica za kmetijske stroje, je namenjena traktorskim priključkom in ostali kmetijski mehanizaciji. V njej vidimo različne stroje od pluga, sejalnic, škropilnic, pa vse do kombajna. Razen popravil in vzdrževanja, pa lahko te stroje tudi testiramo in nastavljamo pri eksploatacijskih vajah na posestvu.

Ker je osnova za izdelavo kmetijskih strojev kovina, si učenci pridobivajo osnovne spretnosti za ročno in strojno obdelavo kovin v kovinarski delavnici. Na delovnih mizah z primeži vadijo piljenje, žaganje, rezanje navojev, skratka vse, kar bodo pozneje potrebovali pri opravljanju poklica. Še bolj zanimivo, pa je delo v strojni delavnici, kjer vrtamo, stružimo in brusimo na obdelovalnih strojih.

V varilnici in kovačnici, pa so naprave za različne načine varjenja. Tako je možno variti plamensko, z elektrodo, v zaščitnem plinu, rezati s plazmo in podobno. Več delovnih mest omogoča skupini učencev, da lahko kvalitetno opravijo vaje iz varjenja.

Kovačnica, kot predhodnik današnjih delavnic, pa je še vedno namenjena kovanju plužnih lemežev in izdelavi kovaških izdelkov, kot so tesarske spojke, vinogradniška sidra in podobno. V zadnjem času, pa je poudarek na umetnostnem kovaštvu in izdelavi ročno kovanih izdelkov, ki jih lahko izdelamo s pomočjo kovaškega ognjišča, nakovala in kladiva, v pomoč pa je tudi sodobno pnevmatsko kladivo, ki olajša naporno vihtenje kovaškega kladiva.

Od spremljevalnih objektov imamo ob delavnicah še, skladišče orodja, materiala in rezervnih delov, ter pralno ploščo za čiščenje strojev. V okolici delavnic, pa opazimo veliko različnih strojev, ki delajo na šolskem posestvu ali pa služijo za potrebe šole vožnje, kjer učenci opravijo izpit.

Zaradi lepo urejenih delavnic, je tudi vzdušje pri praktičnem pouku vedno prijetno, tako, da so učenci vedno navdušeni pri pridobivanju novih znanj, ko gre za popravila strojev, posebej pa se trudijo, ko opravljajo zaključno delo, kjer lahko pokažejo znanje, ki so si ga pridobili v času šolanja.

Zapisal: Peter Jamšek