l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

Uvod v projekt Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students

V šolskem letu 2018/2019 smo s šolo Stadtteilschule Rissen iz Hamburga v Nemčiji (http://www.stadtteilschule-rissen.de/) zaključili dvoletni projekt We can bee friendlier to the nature. Več o zaključenem projektu si lahko preberete na povezavi: http://www.bts.si/index.php/dejavnosti/projekti/mednarodni-projekti/stadtteilschule-rissen-iz-hamburga-v-nemciji.

Zaradi odličnega sodelovanja pri prvem projektu smo se odločili, da nadaljujemo s pripravo novega.

Preberi več

Blog projekta

Vse, ki vas zanima kaj delamo v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students je tu blog, ki vam bo v pomoč pri spremljanju naših aktivnosti. Na blogu si lahko preberete kaj dela partnerska šola iz Rissena v Hamburgu in kaj delajo naši dijaki.

Blog je v angleškem jeziku, ker je to uraden jezik projekta. Verjamem, da to ne bo ovira pri spremljanju našega dela.

Blog projekta: https://www.letitrainasolarpoweredirrigationsystem.com/

Ekipa projekta Erasmus+

Meteorološko poročilo za september

September je postregel z veliko višjimi temperaturami, kot je dolgoletno povprečje. Temperature v septembru so v zadnjih letih v porastu.  Padavin je bilo letos več kot pol manj kot septembra 2020. Letos res ni leto padavin. Izjema sta bila samo meseca maj in avgust, ko je bilo padavin dovolj.

Razlika med najvišjo (15. september) in najnižjo (23. september) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila 25,3 °C, kar je podobno kot lani.

Povprečna mesečna temperatura je bila višja kot v povprečju obdobja od leta 1981 do leta 2010, znašala je 17,15 °C in je bila od dolgoletnega povprečja višja za 1,55 °C, kar je nekaj manj kot septembra 2020. Dolgoletno povprečje za september znaša v Mariboru 15,6 °C. Povprečna temperatura je v začetku meseca naraščala, nato pa se v drugi polovici meseca znatno znižala.

Preberi več

Meteorološko poročilo za avgust

Za avgust lahko rečemo, da je bil povsem običajen mesec. Temperature nekoliko nižje kot je dolgoletno povprečje, ravno tako nekaj manj padavin. Skupno gledano, nič dramatičnega. Mesec avgust je zadnja leta temperaturno in padavinsko zelo konstanten. Med vsemi meseci verjetno najbolj konstanten.

Razlika med najvišjo (15. avgust) in najnižjo (26. avgust) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila 25,8 °C, kar je veliko večja razlika kot leta 2020, ko je ta znašala le 19,2 °C. Letošnja razlika je bolj normalna kot lanska, saj je značilno, da se ravno avgusta nočne temperature zelo znižajo.

Povprečna mesečna temperatura je bila nekoliko nižja kot v povprečju obdobja od leta 1981 do leta 2010, znašala je 19,85 °C in je bila od dolgoletnega povprečja nižja za 0,35 °C. Dolgoletno povprečje za avgust znaša v Mariboru 20,2 °C.

Preberi več

Meteorološko poročilo za julij

Če sem julija 2020 zapisal: “ Je bil letos mesec julij sploh na koledarju?”, lahko letos brez težav zapišem, da se je poletni mesec julij vrnil. Ljudje so lahko uživali v toplem morju, kmetje pa so pospravljali krompir. Na žalost pridelki zaradi zelo suhega junija niso bili rekordni. Visokih temperatur, ki so značilne za julij je bilo več kot dovolj, skozi cel mesec pa so se pojavljale tudi padavine.

Razlika med najvišjo (7. julij) in najnižjo (22. julij) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila 22,9 °C, kar je nekoliko manj kot leto prej, ko je bila razlika 23,8 °C.

Povprečna mesečna temperatura je bila višja kot v povprečju obdobja od leta 1981 do leta 2010, znašala je 22,43 °C in je bila od dolgoletnega povprečja višja za 1,43 °C. Dolgoletno povprečje za julij znaša v Mariboru 21,0 °C.

Preberi več