l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Šolski gredi in skalnjak pred šolo

Pri predmetu Krajinarstvo v naravovarstvu smo dijaki tretjega in četrtega letnika smeri naravovarstveni tehnik skupaj s profesorjem Simonom Gračnerjem načrtovali preureditev šolske grede. Z veseljem smo se lotili njenega preurejanja. Najprej smo izdelali načrt zasaditve. Tega je izdelal profesor Gračner.

 

Da bi lahko gredo čim prej preuredili, je bil potreben precejšnji začetni zagon. Z vso vnemo smo se lotili dela. Najprej smo odstranili rastline, očistili skalnjak, obrezali grmovnice in izsekali odvečne grmovnice. Ker je bila zemlja zelo zbita, so jo naši delovni sošolci najprej prelopatali, potem pa so jo zrahljali še s šolsko frezo. Ko je bilo vse pripravljeno za novo zasaditev, smo začeli z delom. Rastline smo posadili po načrtu zasaditve, jih zalili, nato pa gredo prekrili z drobnim lubjem. Ko še nismo končali z delom,
so sošolci in profesorji že pohvalili naše delo.

Na gredo smo posadili tudi nekaj rastlinskih vrst, ki so na seznamu zavarovanih rastlinskih vrst v Sloveniji. Seveda pa so bile vse sadike teh zavarovanih rastlin gojene v vrtnariji, saj zakon prepoveduje odvzem zavarovanih rastlinskih vrst iz njihovega naravnega rastišča. Zaščitene rastlinske vrste, ki smo jih posadili so: alpski nageljček (Dianthus alpinus), klinček (Dianthus deltoides), Kochov svišč (Gentiana acaulis), planika (Leontopodium alpinum), poletni veliki zvonček (Leucojum aestivum), avrikelj (Primula auricula), netresk (Sempervivum tectorum), črni teloh (Helleborus niger)in velikonočnica (Pulsatilla
vulgaris
). Zaščitene rastlinske vrste smo zasadili tudi z namenom, da bodo lahko dijaki predvsem naravovarstvene smeri videli te rastline, kako rastejo v naravnem okolju. Poleg tega smo posadili še druge vrste kot npr.: zvezdastolistno plahtico, navadno plahtico, repnjak, kresnice, zvončice, homulice, plumarijev nagelj, rdečelistni mleček, temnolistni ognjeni dež, pritlikavi grenik, nizko plamenko, dresen, hermeliko in hoste.

Ponosni smo na zasaditev naše grede.

Barbara Gajšek, 3.a

 

Da boste na tekočem kaj se dogaja z našo gredo, samo kliknite na povezavo pod slikami. Zaradi velikosti dokumenta bo potrebno nekaj malega potrpljenja, da se bo odprl.

 

 

LETO 2011/2012

 

 2011 2012

Dogajanje v letu 2011/2012 (pdf., 21,9 MB)

 

LETO 2013

 

2013

 Dogajanje v letu 2013 (pdf., 12,8 MB)

 

LETO 2014

 

2014

 Dogajanje v letu 2014 (pdf., 8,12 MB)

 

LETO 2015

 

IMG 7293

 Dogajanje v letu 2015 (pdf., 5,18 MB)

 

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate zasaditve s seznamom (legendo) rastlin.

 

Fotografije: Andreja in Simon Gračner