l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Predavanje o preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi

Na šolo smo v okviru projekta Pozor(!)ni za okolje povabili ga. Ireno Bartok iz podjetja Snaga d.o.o. iz Maribora. Dijakom prvega letnika programa naravovarstveni tehnik in kmetijsko-podjetniški tehnik je pripravila predavanje z naslovom Preprečevanje nastajanja odpadkov in njihova ponovna uporaba. Za uvod nam je predstavila kaj je v resnici odpadek in pri tem poudarila pomembno stvar, ki jo moramo imeti vedno v podzavesti, in to je, da mora vsak odpadek dobiti novo priložnost, kar pomeni, da moramo vedno razmisliti ali je določena stvar v resnici odpadek.

IMG 2508IMG 2510

Kroženje materialnih dobrin

Za pravilno kroženje materialnih dobrin je vsekakor najpomembnejše pravilno ločevanje odpadkov. Slišali smo lahko kako pravilno ločujemo posamezne frakcije odpadkov (papir, steklo, embalaža, biološki odpadki, nevarni odpadki, kosovni odpadki, posebni odpadki). Pomembno je, da se zavedamo, da se začne pravilno ločevanje že doma, v šoli, tovarni, na ulici, na zbirnem centru,…

Zmanjšajmo CO2 odtis

Vsakodnevno poslušamo, kako moramo nujno zmanjšati svoj ogljični odtis. Problem je v tem, da večina ljudi sploh ne ve kaj je to ogljični odtis, kaj šele kako se izračuna. Ga. Bartok nam je povedala kaj predstavlja ogljični odtis (poraba elektrike, ogrevanje, prevoz, način prehranjevanja,…) in na kaj vpliva. Ko smo slišali, da povprečni Slovenec letno v zrak spusti 9 ton CO2, narava pa absorbira le 2 toni na prebivalca na leto, nas je kar malo stisnilo pri srcu. Bomo zaradi tega kako drugače živeli? Dobili smo nekaj nasvetov kako lahko sami pripomoremo k zmanjšanju ogljičnega odtisa (varčujmo z energijo, uporabljajmo javni prevoz, hodimo peš ali se vozimo s kolesom, kupujmo samo tisto kar nujno potrebujemo, kupujmo lokalno hrano in izdelke, uporabljajmo izdelke za večkratno uporabo, ločujmo odpadke, ponovno uporabljajmo stvari,…).

IMG 2513

Problematika odpadkov

Žal podatki, ki smo jih slišali niso spodbudni. Količine odpadkov so vedno večje, še posebej embalaže in elektronskih odpadkov. Odpadke je vedno težje predelati, saj so pogosto iz materialov, ki se slabo reciklirajo. Pomembno je, da vsak posameznik odgovorno ravna z odpadki. Še največja težava pa so odlagališča odpadkov, saj zavzemajo veliko prostora, takšnega prostora pa je vedno manj. Si ljudje želimo odlagališča odpadkov v svoji bližini? Verjetno ne. Da si bomo lažje zapomnili kakšna naj bo pot odpadka, smo si ogledali sliko hierarhije ravnanja z odpadki. Slika pove vse.

hierarhija

http://kazalci.arso.gov.si/?data=indicator&ind_id=403

Zmanjšajmo količino zavržene hrane

Predavateljica se je dotaknila še enega perečega problema, količine zavržene hrane. Po zadnjih podatkih zavržemo letno 82 kg hrane na prebivalca na leto. Se tudi vam zdi številka previsoka? Ob tem je ga. Bartok izpostavila še en velik problem. Zavržene hrane ne najdejo samo v rjavem zabojniku za biološke odpadke, ampak žal tudi v črnem zabojniku za ostale odpadke. Če odvečno hrano vržemo v rjavi zabojnik, lahko iz nje naredimo kompost, če pa jo vržemo v črni zabojnik, lahko gre samo še na odlagališče odpadkov in je izgubljena.

Zato je pomembno, da razmišljamo kaj kupimo in predvsem koliko kupimo. Pred nakupom si vzemimo čas in si naredimo seznam kaj moramo kupiti. Ob tem ne pozabimo na vrečko iz tekstila ali na nakupovalno košaro, kamor bomo zložili nakup. Zakaj bi po nepotrebnem kupovali plastične vrečke, ki jih bomo tako ali tako zavrgli? V hladilniku imejmo vse izdelke pod nadzorom, da jim ne bo potekel rok uporabe. Če imate možnost si nabavite kompostnik in zavrženo hrano uporabite za kompost.

Količina odpadkov v Mariboru

Da bi dobili občutek koliko odpadkov ustvarimo ljudje, nam je predavateljica postregla s podatki o količini odloženih odpadkov v Mariboru. Vsak Mariborčan je v letu 2016 ustvaril v povprečju 400 kg odpadkov. Od tega je 225 kg odpadkov pravilno ločil (~57 %). Največ je ustvaril mešanih odpadkov (175 kg), z 97 kg sledijo biološki odpadki, papirja je odložil 25 kg, odpadne embalaže 20 kg, 19 kg je bilo kosovnih odpadkov, 17 kg stekla in 47 kg ostalih odpadkov (gradbeni, nevarni).

IMG 2515

Kaj zajema cena na položnici za odvoz odpadkov

Zanimalo nas je, kaj dejansko zajema cena na položnici. Izvedeli smo, da plačamo odvoz odpadkov, enkrat letno lahko koristimo brezplačni odvoz kosovnih odpadkov, 2x letno odvoz nevarnih odpadkov, koristimo lahko zbirne centre, plačamo pa tudi nadaljno ravnanje z odpadki (npr. sortiranje).

Pohvala vestnim meščanom

Pogosto se pritožujemo nad delom smetarskih podjetij. Se vprašamo, če vedno upravičeno? No, pri podjetju Snaga d.o.o. so se odločili, da pohvalijo meščane, ki pravilno ločujejo odpadke. Vsi, ki vestno ločujejo odpadke, so dobili nalepko na kateri je pisalo "Hvala, ker ste nam z vestnim ločevanjem podarili nasmeh." Ta akcija je zelo prizadela tiste meščane, ki odpadkov ne ločujejo pravilno in niso dobili nalepke. Akcija je dosegla svoj namen, saj se ločevanje po mestu izboljšuje.

Predavanje je bilo zelo poučno. Dobili smo vpogled v različna področja ravnanja z odpadki. Upam, da se bomo vsi skupaj potrudili, da bi ustvarjali čim manj odpadkov. Pomembno je tudi, da znanje o ravnanju z odpadki prenesemo na svoje družine, sosede in prijatelje.

Hvala ga. Ireni Bartok za poučno predavanje.

Zapisal: Simon Gračner

Fotografije: Simon Gračner