l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Posestvo

Šolsko posestvo leži v neposredni bližini mesta Maribor, na njegovem severozahodnem robu. Danes šolsko posestvo obsega 132 ha površin, ki leže pod vinogradi Kalvarije in ima polnilnico kakovostnih vin, vinsko klet, večji in manjši rastlinjak, čebelnjak, drevesnico, trsnico, sušilnico sadja, v šoli pa specializirane učilnice in ob njej šolski park.

klet polnilnica

Osnovni namen posestva je praktično izobraževanje dijakov, ker pa se le to samo vzdržuje, je proizvodno tržno naravnano. Vsa proizvodnja spada v integrirano pridelavo sadja, grozdja in vrtnin, del sadovnjakov pa v ekološko pridelavo.

Na ravninskem delu pod Kalvarijo klimatski pogoji omogočajo intenzivno pridelavo mnogih sadnih vrst: jablan, hrušk, breskev, sliv, marelic, češenj, jagodičevja in orehov.

Na strmih vzpetinah, severozahodno od mestnega jedra, že od nekdaj uspeva vinska trta, ki daje odlično vino. Posebej blestijo sorte, kot so: renski rizling, laški rizling, rumeni muškat, chardonnay in sauvignon. Zaradi strme lege so bogato obsijane s soncem. Lahka peščena zemlja pa grozdje in vino obogati s čudovito cvetico.

Poleg dijakov skrbijo za trto tudi strokovni delavci naše šole. Rezultati tega so vrhunska vina, ki jih pridelujemo na Kalvariji.

Preko šolskih površin je speljana tudi Razgledna vinogradniško - sadjarska učna pot ki je namenjena šolarjem in meščanom Maribora.

Da delo lažje opravimo uporabljamo sodobno mehanizacijo.

EVROPSKI KMETIJSKI SKLAD SLIKA