l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Projekt Erasmus+ uspešno potrjen

Po temeljitem pregledu prijavnice za projekt sta nemška in slovenska nacionalna agencija za projekt Erasmus+ odobrili izvajanje projekta z naslovom We can bee friendlier to the nature. Koordinatorska šola je Stadtteilschule Rissen iz Hamburga v Nemčiji, Biotehniška šola Maribor pa je partnerska šola. Projekt bo trajal od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2019.

Verjamem, da bomo vsi skupaj ustvarjali zelo zanimiv projekt, zato pa potrebujemo zavzete dijake, zaposlene na šoli, starše in lokalno skupnost. Dodajmo vsak svoj kamenček v mozaik projekta.

Namen in cilji projekta so, da dijake naučimo, da ni dovolj, da znamo nekaj pridelati, ampak da znamo pridelke tudi predelati in jih na koncu tudi prodati. Pri tem bomo dajali prednost okolju prijaznejšim metodam. Eden od ciljev je tudi, da dijake naučimo povezovanja in sodelovanja v timu, in da pri tem nimajo predsodkov s kom sodelujejo. Zato bomo dali velik poudarek tudi medkulturni raznolikosti. Končni cilj je ustvariti nove ideje in izdelke, ki bodo koristili vsem sodelujočim v projektu tudi, ko se bo projekt že zaključil.

V okviru projekta bomo izvajali različne aktivnosti (primerjava pridelave buč sorte štajerska golica s Hamburgom in nadaljnja predelava: sušenje bučnic, praženje, priprava embalaže za prodajo, izdelava etikete in primerjava kvalitete bučnega olja, v okviru čebelarstva: izdelava panjev, oskrba čebel, priprava čebel na zimo, izdelava panjskih končnic, priprava embalaže za različne izdelke iz okolju prijaznih materialov, priprava zelenjavnega čipsa, jabolčnega soka in ciderja, rez sadnega drevja in vinske trte, permakultura, ekološko kmetovanje, raziskovanje kulturne dediščine v Sloveniji in Nemčiji, analize tal in vode, spremljanje vremenskih razmer (temperatura, padavine) in primerjava med obema državama ter vpliv na kvaliteto pridelkov, izdelava naravnega zidu in zeliščne spirale, pridelava, oskrba in uporaba robid in malin (izdelava gumi bonbonov), priprava tradicionalnih jedi iz naših produktov, priprava filma o projektu).

V okviru projekta bomo izvedli štiri izmenjave, po dve v vsaki državi. Prva izmenjava bo v Nemčiji od 20. 11. do 26. 11. 2017, druga pa v Sloveniji od 11. 6. do 17. 6. 2018.

Vse dejavnosti projekta boste lahko spremljali na naši spletni strani, FB šole in na blogu projekta - https://mariagribee.blogger.de/.

Koordinator projekta s sodelavci

Simon Gračner