l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Uvod v projekt We can bee friendlier to the nature

V šolskem letu 2016/2017 so z nami navezali stik predstavniki Stadtteilschule Rissen iz Hamburga v Nemčiji (http://www.stadtteilschule-rissen.de/). Gre za dokaj novo šolo, ki pa ima zelo jasno postavljene cilje o svojem nadaljnjem razvoju. Že po prvih kontaktih smo ugotovili, da je to šola, s katero je vredno sodelovati. Sodelovali bomo v programa Erasmus+, ki je namenjen sodelovanju dveh ali več partnerskih šol, njegov glavni cilj pa je razvoj in napredek sodelujočih šol s pomočjo različnih dejavnosti, ki jih partnerske šole skupaj izvajajo.

Velika prednost takega sodelovanja so tudi izmenjave dijakov in učiteljev. Pri pisanju projekta smo izpostavili tista področja, na katerih sta naši šoli naj bolj dejavni. Poudarek bo namenjen poklicni orientaciji (in s tem boj proti brezposelnosti). Na Stadtteilschule Rissen zelo uspešno izvajajo Start-Up podjetja (poljedelstvo/vrtnarstvo, produkcija, les, catering in organizacija dogodkov) (http://www.stadtteilschule-rissen.de/start-up/), v katerih enkrat tedensko sodelujejo učenci od 9. razreda naprej (14-letniki in starejši). V projekt sta vključeni Start-Up podjetji poljedelstvo/vrtnarstvo in produkcija (iskanje rešitev pri organizaciji dela, razvoj embalaže). Naša šola bo v projekt vključila dijake 2. letnika. Glede na to, da bodo vsebine v pretežni meri kmetijsko obarvane (buče, vinska trta, predelava sadja), bomo vanj vključili dijake iz programa kmetijsko-podjetniški tehnik, ker pa so vključene tudi vsebine, ki izpostavljajo varovanje okolja, permakulturo, podjetništvo, iskanje rešitev na področju embalaže, čebelarstvo, bodo v program vključeni tudi dijaki drugih programov (naravovarstveni tehnik, veterinarski tehnik, cvetličar, mehanik kmetijskih in delovnih strojev), ki jih te teme zanimajo.

Projekt vključuje sodelovanje dveh partnerskih šol, kar pomeni, da drug drugega dopolnjujemo. Vsaka šola bo posredovala znanje in izkušnje iz tistih področij, na katerih smo najmočnejši.

Glavni nosilci projekta na Stadtteilschule Rissen so Polona Ogrinc, na šoli zaposlena kot socialna pedagoginja, Sven Sievers (specialni pedagog, biolog, vodja Start-Up za poljedelstvo/vrtnarstvo, vodja čebelarskega krožka) in Class Grott (ravnatelj in vodja Start-Up za produkcijo), druge učitelje pa bodo vključevali v času trajanja projekta. 

Glavni nosilci projekta na Biotehniški šoli Maribor so Anton Krajnc (ravnatelj), Jolanda Ziherl Sajko (komunikacija, blog), dr. Andrej Podjavoršek (sodelovanje pri strokovnem delu projekta), Kristina Dolinar Paulič (čebelarstvo) in Simon Gračner (koordinator projekta, sodelovanje pri strokovnem delu projekta), drugi zaposleni na šoli se bodo vanj lahko vključevali prav tako v času poteka projekta.

                                                                     Koordinator projekta: Simon Gračner