l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Obisk dijakov Biotehniške šole Maribor mesta Aleksinac (Srbija) v okviru redne izmenjave dijakov med našo šolo in Poljoprivredno školo Šumatovac

Ponedeljek 19.10. 2015 - odhod iz Maribora. Potniki v kombiju: Patricija Harl - 4.a; Tamara Seme Romih – 3.c; Klavdija Kostanjevec – 3.c; Monika Steyer – 2.b in Nejc Perc – 2.d; spremstvo Drago Jakopin in šofer Slaviša Petrović.

Po prihodu dijakov in spremljevalcev Poljoprivredne škole Šumatovac v Maribor, smo se z njihovim kombijem odpravili proti Aleksincu. Ob odhodu nas je spremljajo sivo in deževno vreme, nebo je zajokalo in tako pokazalo vso žalost ob našem odhodu.

Sledila je počasna vožnja skozi mesto, pozdrav levo in desno ter tolažba, da se zagotovo vrnemo.

Smo že na avtocesti, pred nami je je kakšnih 700 km pa dva mejna prehoda s kontrolo, nekaj postajališč in turobno, sivo nebo.

Malo pred ciljem je dež ponehal in v Aleksincu nas je pričakal topel, skoraj poletni večer. A tega je na hitro odpihnilo nočno deževje in ohladitev s severnim vetrom.

Namestili smo se v domu Karitas-a, nedaleč od šole in centra mesta. Večerja, kratek sprehod po mestu, počitek in priprava na nov delovni dan, na nove izzive.

ALEKSINAC JESEN 2015 001

Torek 20.10. 2015 - zajtrk v domu Karitasa, nato odhod v šolo. Sledi sprejem v zbornici, ogled šole (učilnice, laboratoriji, knjižnica ipd.), ogled posestva, njihovih rastlinjakov in pokušnja sladkih svežih jagod, ogled telovadnice in tekme fantov njihove šole ter Gimnazije v malem nogometu.

ALEKSINAC JESEN 2015 002ALEKSINAC JESEN 2015 003

ALEKSINAC JESEN 2015 004

Po obisku šole skok do sedeža občine in odprt ter prisrčen sprejem pri županu. Sledi kosilo, skok do Karitasa in že smo v avtomobilu in pot v Ražanj na ogled majhnega obrata za predelavo mleka in pokušnjo njihovih izdelkov (siri, skuta ipd.). Najbolj prepričljiva je bila ostra paprika v smetani (skuti).

ALEKSINAC JESEN 2015 005

Vračamo se v Aleksinac, kjer naju s Patricijo odpeljejo do regionalne TV postaje ALT za nastop v živo v studiu za Aleksinačko kroniko.

Da dan ne bi bil prekratek, nas zvečer čaka v domu Karitas-a predstavitev naše šole in življenjskega okolja ter prigrizek, ki so ga pripravile dijakinje/i naše šole in gimnazije iz Vidina (Bolgarija).

Uf,Uf gremo spat!!!

Sreda, 21.10 2015 – dopoldan sledi obisk šole in sodelovanje dijakov/inj pri urah pouka, predvsem pri urah veterine. Sam se vrnem v dom Karitas-a in pripravim vse za slovensko (makovo in orehovo) potico, ki jo bomo ponudili na Pekarskih danih, ki jih organizira Poljoprivredna škola Šumatovac. Testo vzhaja - vse je v redu. Potica se speče – vse je v redu, potica je ohlajena in narezana – ojej, ojej!

Popoldan je na vrsti izlet do Niša, ogled mestne trdnjave in samega centra mesta, sledi nekaj nakupov, kavica in povratek. Skok v dom, večerja in že je na vrsti slovesna otvoritev 10. Pekarskih dana v kulturnem domu.

ALEKSINAC JESEN 2015 006ALEKSINAC JESEN 2015 007

ALEKSINAC JESEN 2015 008

Četrtek 22.10 2015 – po zajtrku se odpravimo v kulturni dom, kjer pripravimo svojo stojnico, razstavimo naše publikacije, naše izdelke (sok, vino) in našo nacionalno pecivo – tisto famozno POTICO. Ta potica glede na ostale pekarske izdelke na stojnicah izgleda nekako takole, kakor naša lopa za traktorje sredi Manhatna ali London-city-a. Ampak glej čudo, v dobri uri so obiskovalci »pospravili« celo potico, do zadnje skorje.

ALEKSINAC JESEN 2015 009

Na stojnici smo do popoldneva, kratek sprehod po mestu, večerja in že smo nazaj v kulturnem domu. Ogledamo si gledališko predstavo (komedijo Branislava Nušiča) – nekakšno mešanico amaterskega in polprofesionalnega gledališča, ki pa zelo zadovolji s svojim nastopom.

Petek 23.10. 2015 – Dopoldan je na vrsti ogled razstave »Slavski kolač« in ocenjevanje za izbiro najlepšega od njih. Šole, peki, gospodinje in ostali so razstavili preko 100 kolačev in zares se je bilo težko odločiti za najlepšega med njimi (za pokušino nekaj fotografij).

ALEKSINAC JESEN 2015 010ALEKSINAC JESEN 2015 011

ALEKSINAC JESEN 2015 012ALEKSINAC JESEN 2015 013

V kulturnem domu sledi predavanje na temo zdrava prehrana in tako se nenadejano znajdem na mestu enega od 5 predavateljev. Nekaj o prehrani in športu pa praksa z malico v Sloveniji, tradicionalni slovenski zajtrk, nekoliko o naraščanju mladih s prekomerno telesno težo in to je to. Gremo dalje!

Popoldne sledi slavnostna razglasitev naj kolača, podelitev priznanj in zanimiv in zares bogat kulturni program.

Zvečer istega dne – število Mariborčanov v Aleksincu se poveča za 3 in že smo uradno priznana manjšina. V domu Karitas sledi predstavitev Poljoprivredne škole Šumatovac iz Aleksinca in skupna večerja predstavnikov šol, dijaškega doma, lokalne politike itd. – pestro, bogato in obremenjujoče za želodec. Po večerji za mlade rock koncert v kulturnem domu, za nas starejše pa glasbeni program v »Srpski kafani«.

ALEKSINAC JESEN 2015 014

Sobota 24.10. 2015 – končno lepo vreme. Dijaki gredo v Lipovac in na ogled manastira Sv. Stefan in še kaj.

ALEKSINAC JESEN 2015 015ALEKSINAC JESEN 2015 016

Odrasli gremo do Negotina – mesta na Donavi, v katerega bližini leži Bukovo, kamor naj bi po dekretu kralja Aleksandra 1928 preselili del naše šole (4 letno kmetijsko šolo) z osebjem, opremo in nekaterimi dijaki vred. Ravnatelj nas prijazno sprejme, izročimo mu nekaj našega tiskanega materiala, dogovorimo se za poizvedbo o morebitnih kakšnih listinah iz tega obdobja. Sledi ogled šole in posestva – lepa šola, posestvo in mehanizacija pa nekako ni v skladu z izgledom šole.

ALEKSINAC JESEN 2015 017ALEKSINAC JESEN 2015 018

Celoten obisk lahko označimo kot čudovit in morda bomo vsi (tudi Aleksinac) navezali nove trajne stike.

Nedelja 25.10. 2015 – zajtrk in slovo. Lepo vreme, sonce se smeji in nas s poljubi žarkov vabi nazaj v objem Maribora.

                                                                                                                          Pripravil: Drago Jakopin