l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Mednarodna konferenca o odgovornem ravnanju s hrano

V okviru projekta Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly je v četrtek, 15. 12. 2016, v Ljubljani potekala Mednarodna konferenca o odgovornem ravnanju s hrano in drugi primeri dobrih praks programa Ekošola.

V uvodu sta nam spregovorila mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola in mag. Saša Dragar Milanović, glavna republiška inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Tina Hribar pa nam je predstavila smernice projekta.

V nadaljevanju sta Tereza Čajkova, Glopolis/Češka in Andrea Bullivant, Liverpool World Centre/Velika Britanija izvedli zanimivo predavanje z naslovom Learning about food consumption in a global context (How Our Plates Make the World  Turn Around?).

Po odmoru nam je Josip Gregac, Udruga Ljepa Naša Zagreb predstavil izvajanje enakega projekta na Hrvaškem (Mi jedemo odgovorno!).

Sledile so predstavitve izvajanja projekta na slovenskih srednjih in osnovnih šolah ter vrtcih. Z referatom Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno) sva Biotehniško šolo Maribor zastopala koordinatorja projekta Jolanda Ziherl Sajko in Simon Gračner. Na kratko sva predstavila aktivnosti, ki smo jih izvajali v okviru projekta, s tem da sva dala večji poudarek na pomen uporabe lokalnih sestavin, starih slovenskih receptov, možnost nakupa ekoloških izdelkov (ekološka tržnica – Nazaj h koreninam) in pomen vključevanja medijev v promocijo lokalnih izdelkov.

Predstavitev in celotni referat si lahko preberete v spodnjih priponkah.

PREDSTAVITEV NA MEDNARODNI KONFERENCI (pdf., 3,24 MB)

REFERAT NAZAJ H KORENINAM (LOKALNO NAD GLOBALNO) (pdf., 466 KB)

Ob koncu konference smo se vsi sodelujoči strinjali, da nas čaka še veliko dela na področju odgovornega ravnanja s hrano.

Zapisal: Simon Gračner, koordinator projekta