l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

B

Vrtina za vodo

Glavni cilj našega projekta je vzpostavitev namakalnega sistema na sončno energijo. Sistem bomo postavili na šolskem posestvu. Ker leži velik del našega posestva na vodovarstvenem območju, smo najprej zaprosili podjetje Mariborski vodovod, javno podjetje d.d. za dovoljenje, da na delu posestva izvrtamo črpalno vrtino in uredimo namakalni sistem. Zelo hitro so izdali privoljenje. Ugotovljeno je bilo, da je lokacija na 3. vodovarstvenem območju, zato je bilo potrebno najprej pripraviti strokovno oceno terena za vrtanje, potem pridobiti dovoljenje za raziskavo podzemnih voda in vodno soglasje.  

Preberi več

Voda iz pipe ali ustekleničena voda?

Ker je ena izmed tem projekta Let it rain! A Solar Powered Irrigation System Built by Students voda, smo se odločili, da pri predmetu Gospodarjenje z naravnimi viri spregovorimo o tem, ali je bolj smiselno piti vodo, ki priteče iz pipe ali posegati po vodi iz plastenk.

Z dijaki smo prebrali zgodbo o ustekleničeni vodi iz Clevelanda v ZDA, kjer so dokazali, da je bila voda iz plastenk slabše kvalitete, kot voda iz pipe. V nadaljevanju pa smo se pogovarjali o tem, zakaj je v Sloveniji bolj smiselno piti vodo iz pipe. Kvaliteta vode v Sloveniji je zelo dobra, zato je nesmiselno kupovati vodo v plastenkah.

Preberi več

Meteorološko poročilo za september

September je postregel z višjimi temperaturami, kot je dolgoletno povprečje. Glede na lanski september so bile temperature letos višje, padavin pa je bilo letos nekoliko več. Je pa bil september glede padavin zelo nenavaden mesec, saj je bil cel mesec praktično brez padavin, potem pa je v štirih dneh padlo 97 litrov dežja na kvadratni meter.

Razlika med najvišjo (15. september) in najnižjo (27. september) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila 25,6 °C, kar je nekoliko manj kot leto predtem, ko je bila razlika več kot 27 °C.

Preberi več

Meteorološko poročilo za avgust

Avgust nam je postregel z nadpovprečnimi temperaturami, kar nas ni preveč motilo, glede na to, da smo imeli hladen in moker julij. Padavin je bilo v avgustu manj kot julija. Temperaturno in padavinsko je bil letošnji avgust podoben lanskemu.

Razlika med najvišjo (22. avgust) in najnižjo (26. avgust) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila 19,2 °C.

Povprečna mesečna temperatura je bila višja kot v povprečju obdobja od leta 1981 do leta 2010, znašala je 21,78 °C in je bila od dolgoletnega povprečja višja za 1,58 °C. Dolgoletno povprečje za avgust znaša v Mariboru 20,2 °C. Povprečna temperatura je skozi cel mesec nihala.

Preberi več

Meteorološko poročilo za julij

Malo za šalo, malo pa za res. Je bil letos mesec julij sploh na koledarju? Kmetje, ki bi morali pospravljati pridelke iz njiv in opraviti košnjo so se zagotovo spraševali kje je pravo poletje, enako tisti, ki so si zaželeli morja. Tisti, ki imajo rajši bolj hladno vreme, pa so bili zagotovo najbolj zadovoljni. Visokih temperatur, ki so značilne za julij praktično ni bilo, skozi cel mesec pa so se pojavljale padavine. Glede na lanski julij so bile temperature nižje, padavin pa je bilo letos za skoraj tretjino več.

Razlika med najvišjo (28. julij) in najnižjo (8. julij) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila 23,8 °C.

Preberi več