l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Tradicionalni slovenski zajtrk na Biotehniški šoli Maribor

Drugo leto zapored smo se tudi na naši šoli odločili, da obeležimo Dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in malo drugačno malico v šolski jedilnici. Namen obeležitve tega dneva je bil vzpodbujanje mladine in tudi odraslih, da je lokalno pridelana hrana zelo pomembna za naše zdravje in počutje. Poleg tega pa podpiramo slovenske pridelovalce.

Dijaki so pod mentorstvom profesoric Nine Klobasa in Vesne Pirnat pripravili v šolski avli različne jedi, ki se tradicionalno pojavljajo na naših mizah že od nekdaj.

Dijaki in zaposleni na šoli smo lahko poizkusili gozdni med, maslo, različne marmelade (marelično, marelično s sivko, slivovo, češnjevo, mešano, marmelado z veliko vsebnostjo železa – Kup železa), najrazličnejše namaze (namaz liptaver, sončnični namaz, čičerikin in fižolov namaz), različno suho sadje in šolski jabolčni sok.

SLOVENSKI ZAJTRK 2016 001SLOVENSKI ZAJTRK 2016 001a

SLOVENSKI ZAJTRK 2016 002

Z veseljem smo posegali po dobrotah, ki so kar klicale, da jih vzameš. Veseli predvsem dejstvo, da so tudi dijaki uživali ob ponujeni hrani. Kar je še pomembneje, ob slovenski, doma pridelani hrani.

SLOVENSKI ZAJTRK 2016 003SLOVENSKI ZAJTRK 2016 004

SLOVENSKI ZAJTRK 2016 005SLOVENSKI ZAJTRK 2016 006

Pripravili smo tudi tri recepte, da boste lahko poskusili dobrote tudi doma. Poleg receptov smo dodali še označbe na živilih, ki jih najpogosteje srečujemo, pa pogosto sploh ne vemo kaj pomenijo. 

Recepti za vsak dan in označbe na živilih (pdf., 309 KB)

SLOVENSKI ZAJTRK 2016 006a

Ob prigrizku smo si lahko ogledali tudi prikaz slovenske ozimnice. Na dveh stojalih smo lahko videli del tega kar nam je na razpolago na vrtu ali v trgovinah za zimske dni. Ponudba na stojalu je potrdila dejstvo, da smo Slovenci sposobni pridelati vso hrano, ki jo potrebujemo.

SLOVENSKI ZAJTRK 2016 007SLOVENSKI ZAJTRK 2016 008

Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku smo se odločili, da tudi pri šolski malici ponudimo nekaj bolj tipično slovenskega. Zato se je na jedilniku za ta dan znašla gobova juha z ajdovo kašo in pečena prosena kaša z jabolki. Vsi, ki smo se odločili za malico, smo bili zelo zadovoljni, saj takšne malice še ni bilo na jedilniku.

SLOVENSKI ZAJTRK 2016 009

Da nam bo ta dan ostal še dolgo v spominu, so poskrbeli naši glasbeniki, ki so pričarali odlično vzdušje z igranjem slovenskih narodnih viž.

SLOVENSKI ZAJTRK 2016 010SLOVENSKI ZAJTRK 2016 011

SLOVENSKI ZAJTRK 2016 012

Za višek pa so poskrbeli s pesmijo Čebelar, ki so jo zapele dijakinje in profesorice naše šole. Kako so se odrezali si lahko pogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=szCNju622Ro. Res smo lahko ponosni na naše dijake, oz. kot je napisala ena izmed poslušalk posnetka na Youtubu: "Ko vidiš tako mladino, veš, da smo kljub vsemu, kar se dogaja, lahko ponosen narod!"

Zahvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da je dan tako lepo uspel. Se že veselimo novega Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vsi skupaj pa se bomo potrudili, da bi bilo takšnih dni več tudi med letom.

Ob zaključku Dneva slovenske hrane bi rad rekel samo še to: "Posegajmo pogosteje po lokalno pridelani hrani, pa bomo večkrat tako dobro jedli."

Zapisal: Simon Gračner

Fotografije: Simon Gračner