l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Kontakt

Vrbanska cesta 30

2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

E-pošta: info@bts.si

Fotogalerija

galerija

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Mednarodna izmenjava dijakov v Mariboru 2019

Konec maja smo na Biotehniški šoli Maribor gostili partnersko šolo iz Hamburga. V okviru mednarodnega projekta ERASMUS+ z naslovom We can bee friendlier to the nature je potekala četrta, to je zadnja izmenjava dijakov.

Projekt smo začeli in ga tudi zaključili z izvedbo različnih delavnic, s katerimi smo želeli dijakom pokazati, da lahko tudi po končanem projektu uporabljajo znanje, ki so ga pridobili v času trajanja projekta.

Tokratne delavnice so bile namenjene čebelarstvu, sadjarstvu, oskrbi grede iz kamnov in spiralne grede, zasaditvi spiralne grede z medovitimi rastlinami, izdelavi okolju prijaznejšega pribora za piknike, apiterapiji in fitoterapiji, pripravi okolju prijaznejše embalaže in uporabi eko izdelkov, ki jih lahko po uporabi kompostiramo.

Dejavnosti smo nadgrajevali s popoldanskimi športnimi dejavnostmi (bowling, PohorjeJET)

IZMENJAVA MARIBOR 2019 005IZMENJAVA MARIBOR 2019 006

IZMENJAVA MARIBOR 2019 007IZMENJAVA MARIBOR 2019 008

in družabnimi dogodki (Escape room, vožnja z vlakcem)

IZMENJAVA MARIBOR 2019 009

ter strokovno ekskurzijo na Primorsko (jama Vilenica, Piran),

IZMENJAVA MARIBOR 2019 001IZMENJAVA MARIBOR 2019 002

IZMENJAVA MARIBOR 2019 003IZMENJAVA MARIBOR 2019 004

izmenjavo pa zaključili na Pohorju s prelepim pogledom na Maribor.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 010IZMENJAVA MARIBOR 2019 011

Čebelarstvo

Slabo vreme nas ni odvrnilo od tega, da bi z dijaki opravili pregled čebeljih družin. Presenetilo nas je navdušenje ob delu s čebelami, ki so ga pokazali dijaki iz Hamburga. Večina njihovih učencev se je odločila, da sodeluje pri pregledu čebel. Mentorstvo je potekalo pod vodstvom profesorice in mentorice čebelarskega krožka Kristine Dolinar Paulič in dijaka 3. letnika Ivana Praznika.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 012IZMENJAVA MARIBOR 2019 013

IZMENJAVA MARIBOR 2019 014IZMENJAVA MARIBOR 2019 015

Dijaki so navdušeno spremljali delo naših čebelarjev in zastavljali številna vprašanja o delu s čebelami. Mogoče je to zanje tudi prvi korak k čebelarjenju. Medtem pa je druga skupina žičila okvirje in vstavljala satnice,

IZMENJAVA MARIBOR 2019 016IZMENJAVA MARIBOR 2019 017

IZMENJAVA MARIBOR 2019 018IZMENJAVA MARIBOR 2019 019

tretja poslikavala panjske končnice,

IZMENJAVA MARIBOR 2019 020IZMENJAVA MARIBOR 2019 021

IZMENJAVA MARIBOR 2019 022IZMENJAVA MARIBOR 2019 023

četrta barvala panj

IZMENJAVA MARIBOR 2019 024IZMENJAVA MARIBOR 2019 025

in peta strgala propolis, ki smo ga potem uporabili za pripravo tinkture.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 026IZMENJAVA MARIBOR 2019 027

Z dijaki smo pripravljali tudi kremni med z okusom maline, cimeta in ingverja.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 028

Da bi dijaki laže prepoznavali različne vrste medov, smo zanje pripravili pokušnjo bolj in manj znanih vrst medu.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 029IZMENJAVA MARIBOR 2019 030

Sadjarstvo

V času projekta smo se posvetili tudi sadjarstvu in zaključek okronali s pripravo jabolčnega soka.

Najprej so dijaki prisluhnili dr. Andreju Podjavoršku, ki jim je predstavil celotni postopek priprave motnega jabolčnega soka.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 031

Sledila je priprava jabolk, ki jih je bilo potrebno najprej oprati, potem sortirati (odstraniti gnila) in ponovno sprati. Slednje ni bilo težko, glede na to, da nam je pri delu vseskozi "pomagal" tudi dež.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 032IZMENJAVA MARIBOR 2019 033

IZMENJAVA MARIBOR 2019 034

Jabolka smo najprej zmleli in drozgo prenesli v stiskalnico.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 035IZMENJAVA MARIBOR 2019 036

Že ob mletju smo lahko opazili, da so bila zelo sočna in se že veselili prvih litrov jabolčnega soka. Stiskanje drozge je ob dobri volji dijakov potekalo hitro in tudi količina soka se je večala.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 037IZMENJAVA MARIBOR 2019 038

Po stiskanju je bilo potrebno najprej očistiti vso opremo.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 039IZMENJAVA MARIBOR 2019 040

Sledila je še predstavitev poteka in izvedbe pasterizacije,

IZMENJAVA MARIBOR 2019 041IZMENJAVA MARIBOR 2019 042

nakar smo odlični jabolčni sok ustekleničili

IZMENJAVA MARIBOR 2019 043IZMENJAVA MARIBOR 2019 044

in ob tej priložnosti dijakom še predstavili šolsko klet.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 045IZMENJAVA MARIBOR 2019 046

Ob zaključku je sledila še pokušnja jabolčnega in pomarančnega soka. Dijaki so ob vodeni pokušnji spoznavali, na kaj moramo biti pozorni, ko pokušamo različne vzorce. Lahko rečem, da so pokazali izostren čut.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 047IZMENJAVA MARIBOR 2019 048

IZMENJAVA MARIBOR 2019 049IZMENJAVA MARIBOR 2019 050

Izdelava žlic iz testa

Delavnica, na kateri so dijaki pod mentorstvom profesorice Jolande Ziherl Sajko izdelovali žlice iz testa, je bila še posebej dobrodošla glede na to, da bomo morali v Evropi do leta 2021 ukiniti kar nekaj plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Zato so lahko žlice iz testa zanimivo nadomestilo zanje. Prednost tovrstnih žlic je v tem, da uporabljamo naravne sestavine, zato jih lahko po uporabi tudi pojemo.

Dijaki so najprej pripravili testo iz različnih vrst moke in z različnimi dodatki.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 051IZMENJAVA MARIBOR 2019 052

Pripravljeno testo so zvaljali in iz njega oblikovali žlice,

IZMENJAVA MARIBOR 2019 053IZMENJAVA MARIBOR 2019 054

IZMENJAVA MARIBOR 2019 055IZMENJAVA MARIBOR 2019 056

ki so jih nato spekli v pečici in pustili, da se ohladijo.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 057IZMENJAVA MARIBOR 2019 058

Nad izdelki so bili zelo navdušeni, saj se jih je večina z izdelovanjem tovrstnih izdelkov srečala prvič. Žlice smo seveda tudi preizkusili in poskusili. Prav slednji test so dobro prestale.

Apiterapija in fitoterapija

Dijaki so se preizkusili tudi v pripravi antiparazitika in sirupa za boleče grlo.

Najprej so pripravljali antiparazitik, za katerega so uporabili različna zelišča (meta, melisa, pelin …), ingver, česen, kajensko papriko, propolis in med.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 059IZMENJAVA MARIBOR 2019 060

Nato so se lotili priprave sirupa iz smrekovih vršičkov za boleče grlo. Glede na to, da je bila tema našega projekta tudi med, smo namesto sladkorja za sladkanje uporabljali med.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 061IZMENJAVA MARIBOR 2019 062

Okolju prijazna embalaža

Da bi manj obremenjevali okolje, smo se odločili, da bomo za naše izdelke uporabljali okolju prijaznejšo embalažo. Za izdelke iz medu smo uporabili stekleno embalažo, za sladico, ki smo jo pripravili pa steklene in povoščene "pokrovčke".

IZMENJAVA MARIBOR 2019 063IZMENJAVA MARIBOR 2019 064

IZMENJAVA MARIBOR 2019 065

Za zelišča smo iz blaga sešili posebne mošnjičke.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 066IZMENJAVA MARIBOR 2019 067

Oskrba grede iz kamnov in zasaditev spiralne grede z medovitimi rastlinami

Gostje iz Hamburga so bili zelo veseli, ko so opazili, da greda iz kamnov, ki smo jo gradili na prejšnji izmenjavi, še vedno služi svojemu namenu. Ne samo, da stoji, opravlja tudi pomembno vlogo. Zasajena je z medovitimi rastlinami, zato jo čebele z veseljem obletavajo, kar je bilo še posebej pomembno letos, ko je bilo zelo malo čebelje paše. Med kamni pa se skrivajo različne žuželke, pa tudi kakšno pozidno kuščarico lahko najdemo med njimi.

Enako pomembno nalogo opravlja pred čebelnjakom tudi spiralna greda.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 068

V tem šolskem letu sodelujemo tudi v projektu Sem sprememba, katerega cilj je osveščanje o pomenu čebel za ljudi in naravo. Zaradi tega smo se odločili, da oba projekta povežemo in v času izmenjave opravimo tudi sajenje medovitih rastlin, ki bodo še dodatno obogatile čebeljo pašo.

Sajenje rastlin smo prepustili gostom iz Hamburga, ki so ga z veseljem opravili.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 069IZMENJAVA MARIBOR 2019 070

Predstavitev izdelkov iz naravnih materialov

Glede nato, da je naš projekt usmerjen k varovanju narave, smo se odločili, da dijakom pripravimo delavnico, na kateri bodo lahko videli, kako pripraviti piknik in kako opraviti sajenje balkonskih rastlin samo z uporabo naravnih materialov. Predstavitev je pripravila gospa Eva Štraser iz podjetja Evegreen.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 071IZMENJAVA MARIBOR 2019 072

Predstavila nam je različne okoljsko neoporečne izdelke, ki jih lahko po uporabi brez težav kompostiramo, krožnike za piknik pa celo v celoti pojemo.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 073IZMENJAVA MARIBOR 2019 074

Na nas pa je zdaj, da premagamo predsodke in posegamo tudi po tovrstnih izdelkih. Ne glejmo vedno samo na ceno, ampak tudi na njihov vpliv na naravo in naše zdravje.

Tržnica Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno)

V času mednarodne izmenjave smo ponovno organizirali tržnico, na kateri so se zopet predstavili le lokalni pridelovalci hrane. Tržnica je ena od možnosti, da se lokalni pridelovalci pokažejo okoliškim prebivalcem in seveda našim dijakom ter zaposlenim. Ponudba je bila zelo raznolika, saj smo lahko posegali po ekološko pridelani hrani, čebeljih izdelkih, različnih vrstah moke, kruhu, poticah, gibanicah in pecivu iz krušne peči, suhomesnatih in drugih mesnih izdelkih, vinu, zelenjavi, bučnem olju, izdelkih iz aronije in izdelkih iz biorazgradljivih materialov. Na vsaki stojnici smo lahko izdelke tudi poskusili.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 075IZMENJAVA MARIBOR 2019 076

IZMENJAVA MARIBOR 2019 077IZMENJAVA MARIBOR 2019 078

Izdelke so ponujali: Kmetija Frangež, ekološka kmetija Črni dragulj, eko kmetija Pri omi Neži, podjetje Evegreen, kmetija Šolar, Biotehniška šola Maribor in dijaki iz projekta ERASMUS+.

IZMENJAVA MARIBOR 2019 079IZMENJAVA MARIBOR 2019 080

IZMENJAVA MARIBOR 2019 081IZMENJAVA MARIBOR 2019 082

IZMENJAVA MARIBOR 2019 083IZMENJAVA MARIBOR 2019 084

IZMENJAVA MARIBOR 2019 085

Hvala vsem dijakom in sodelavcem za odlično izvedbo dejavnosti v tednu, ki smo ga preživeli skupaj z našimi gosti iz Hamburga. Prav z vašo pomočjo so se lahko domov vrnili polni novih doživetij in znanj.

Zapisal in fotografiral: Simon Gračner