l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

22. slovensko srečanje ljubiteljev stare kmetijske tehnike in starodobnih vozil

Že 22. tradicionalno slovensko srečanje ljubiteljev starih traktorjev, kmetijske mehanizacije in starodobnih vozil je društvo kmetijske tehnike Slovenije organiziralo 15. julija 2019, v Loki pri Mengešu, Jable natančneje na sedežu Kmetijskega inštituta Slovenije blizu Gradu Jable. Grajski prostor skupaj s svojo okolico nudi čudovito naravno okolje, ki v človeku prebudi čare srednjeveškosti. Omenjen prostor je prostor za razstavo starodobnih eksponatov, kjer se tradicionalno srečanja vrstijo ena za drugo.

Na samem dogodku se predstavlja večje število razstavljalcev starodobnih vozil, stare kmetijske mehanizacije in stacionarne mehanizacije iz vse Slovenije ter tudi iz sosednjih držav.

JABLJE TEHNIKA 2019 001JABLJE TEHNIKA 2019 002

Na razstavi je bilo možno videti večje število starih traktorjev različnih znamk Steyr, Eicher, Fend, Buhrer, Fahr, Zetor, Messey Ferguson in prej omenjene starodobne mehanizacije. Lastniki starodobnikov so demostrirali njihovo delovanje.

JABLJE TEHNIKA 2019 003JABLJE TEHNIKA 2019 004

JABLJE TEHNIKA 2019 005JABLJE TEHNIKA 2019 006

Prireditev so z uvodnim programom začeli ob 11. uri. Udeležence srečanja je pozdravil predsednik Društva kmetijske tehnike Slovenije mag. Jože Dular, v imenu Kmetijskega Inštituta Slovenije Oddelka za kmetijsko tehniko in energetiko pa dr. Viktor Jejčič. Temu je sledila tradicionalna maša. Nato je posvet strokovne komisije, ki je bila sestavljena od priznanih strokovnjakov s področja kmetijske mehanizacije je eksponate kot so stroje, naprave, orodja in traktorje tudi ocenila.

JABLJE TEHNIKA 2019 007

Med tem so bile organizirane družabne igre od otroškega tekmovanja z modeli traktorjev in kmetijskih strojev na daljinsko vodenje, spretnostna vožnja s traktorjem s prikolico.

Ob 16. uri je sledila razglasitev najboljših eksponatov na srečanju in podelitev priznanj in nagrad udeležencem srečanja, razglasitev najboljših tekmovalcev v spretnostni vožnji. Pomembno je omeniti, da iz leta v leto število restavriranih eksponatov zelo narašča.

JABLJE TEHNIKA 2019 008

Damjana Vrbnjak