l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Ekskurzija na Goričko

V torek, 11.6.2019 smo se dijaki 3.a, 3.b, 3.c, 3.d in 1.a PTI razreda odpravili na Goričko. V Mariboru smo se zbrali ob 7.00 uri in se kmalu za tem odpravili.

Naša ekskurzija se je začela v Doživljajskem parku Vulkanija, kjer smo se razdelili v več skupin. Ogledali smo si park Vulkanija, muzej kamnin in se odpravili na panoramsko vožnjo z vlakcem Olijem.

Z vlakcem smo se najprej zapeljali do kamnoloma, kjer smo si ogledali dva videa o zgodovini kamnoloma in o kamnini olivin. Kamnolom je nastal kot posledica vulkanskega delovanja, ko se je usedal in strjeval vulkanski material in je nastal bazaltni tuf. V obratovanju je bil do 80 let prejšnjega stoletja. Kamen, ki so ga pridobili z razstreljevanjem, so uporabljali za izgradnjo hiš in gradu Grad. Glavna posebnost tega kamnoloma je mineral olivin, ki se nahaja v obliki vulkanskih bomb. Na površje pride ob vulkanskih izbruhih in je olivno zelene barve.

IMG 20190611 094517   IMG 20190611 092720

Nato smo se zapeljali dalje po naselju, kjer smo imeli lep razgled nad Goričkim. Videli smo Prekmurski triglav (Kugla ali Sotinski breg), ki je najvišji vrh Prekmurja (418m), hiše zgrajene iz bazaltnega tufa, zelo visoko drevo, ki je umetno in je telefonski oddajnik in Avstrijsko gorovje.

Po vožnji z vlakom smo odšli v Vulkanijo in poslušali predavanje o nastanku vulkanov in o različnih kamninah. Pred nami je bila miza na kateri je bila maketa vulkana, in na steni dve televiziji, kjer so predvajali filmčke in slike. Po predavanju smo si nadeli čelade in se odpravili v vulkansko cev.

IMG 20190611 092642   IMG 20190611 091551

Najprej smo si ogledali predvajano vsebino na platnu, nato pa smo se odpravili po cevi naprej. Vzeti smo si morali očala, saj smo si ogledali krajši film o nastanku zemlje, življenja in o vulkanih. Film je bil v 4D, saj nas je vsake toliko časa poškropilo z vodo in popihalo z vetrom. Po ogledu filma smo dali očala nazaj v škatlo in se odpravili naprej. Sledil je kviz. Imeli smo nekaj vprašanj in sicer kakšne oblike je bil vulkan na goričkem, iz katerih kamnin je sestavljen in kako se imenuje mineral, ki ga lahko na njem najdemo. Po vseh pravilno odgovorjenih vprašanjih, smo se odpravili naprej do dvigala, na katerem smo se spustili 6000 metrov v globino zemlje (v resnici se nismo). Po izstopu iz dvigala smo se odpravili do simulacijskega vlakca, za katerega smo potrebovali 3D očala. Vlakec je imel tudi držalo, ki nam jo je vodnik spustil čez nas pred začetkom ˝vožnje˝. Na platnu je bil predvajan video, da smo imeli občutek kot, da bi se vozili s podzemnim vlakom, s sanmi, s podmornico in si ogledovali podvodni svet in svet na kopnem. Med tem pa smo se z vlakcem dvigali gor in dol, levo in desno ter se rahlo premetavali. Po vožnji z vlakcem smo nadaljevali pot po cevi ter si ogledali minerale, ter poldrage kamne, ki se lahko najdejo v takih vulkanih. Med celotnim ogledom pa nas je spremljal krtek Oli.

Po končanem ogledu smo si ogledali še muzej s kamninami, školjkami, minerali ter si ogledali kratek film o topljenju kamnin v različnih tipih voda. Ogledali smo si tudi živali, ki so nekoč živele na Goričkem in so bile upodobljene na slikah. V zadnjem prostoru smo si ogledali še kratek film o pripravljanju metamorfnih kamnin in lave iz sladoleda ter čokolade in raznih sladkarij.

Grad Grad

Po ogledu Vulkanije smo se odpeljali do gradu Grad, kjer so nam vodniki predstavili nekaj o zgodovini gradu in peljali na obhod po grajskih sobanah.

IMG 20190611 143847   IMG 20190611 115009

Grad Grad se nahaja v istoimenskem naselju in stoji na strmem griču iz bazaltnega tufa, v severozahodnem delu Goričkega. Je največji grad v Sloveniji in ima kar 365 sob in šteje čez 800 let. Danes ima v njem sedež Krajinski park Goričko.

Dejavnosti:

-          Ponujajo delavnice domačih obrti (kolarstvo, kovaštvo, tkalstvo, zeliščarstvo, lončarstvo, žganjekuha)

-          V največjem pritličnem prostoru so na ogled občasne razstave, projekcija filma o Krajinskem parku Goričko in prireditve ob posebnih priložnostih.

-          Poroke

-          Prenočitve

Grad je sestavljen iz več prostorov:

-          Grajske galerije, ki je najlepši in največji obnovljeni prostor v nadstropju palacija in namenjen sprejemom in ogledom občasnih umetniških in naravoslovnih razstav ter kulturnim dogodkom.

-          Koncertnega salona in poročne dvorane ter največjega obnovljenega prostora v nadstropju severovzhodnega trakta, ki so ga namenili koncertom, sprejemom, strokovnim konferencam in sklepanju civilnih porok.

-          Severovzhodnega grajskega stolpa

-          Grajske okrogle kleti: V kleti hranijo vrhunska vina malih goričkih vinogradnikov, ki imajo registrirano dejavnost in so bila pridelana in negovana v goričkih vinogradih in kleteh.

-          Središče za obiskovalce: Nad kletjo je v pritličju obokan okroglo-ovalni prostor brez oken. Na voljo je literatura, vodniki po Krajinskem parku Goričko ter promocijsko in informativno gradivo ponudnikov z Goričkega, drugih naravnih parkov Slovenije in iz Pomurja.

-          Okrogli salon: V njem se odvijajo kolegiji zaposlenih v Javnem zavodu Krajinski park Goričko ter posveti in srečanja domačih in tujih strokovnjakov. V okroglem salonu so razstavljeni portreti vrst iz rastlinskega in živalskega sveta na Goričkem, ki so na seznamu kvalifikacijskih vrst območja Natura 2000 Goričko po evropski direktivi o varstvu habitatov in ptic. Ogled je možen samo z grajsko vodnico.

Miško Kranjec

V sklopu izleta smo si ogledali tudi domačijo Miška Kranjca; priznanega pisatelja, ki je napisal preko 50 romanov, črtic in novel. Po njem je tudi imenovana bližnja osnovna šola, osnovna šola v Ljubljani in nekatere ulice.

IMG 20190611 143832

Njegova življenjska pot se je začela 15. septembra 1908 v Prekmurju, kjer še danes stoji njegova domačija. To, smo si po kratkem uvodu in življenjepisu pisatelja, tudi ogledali. V njej je na ogled postavljena zbirka pisateljevih del, prevodov del, osebnih dokumentov, rekvizitov njegovih hobijev in del drugih pisateljev, ki so pisali o njem. Ogledali smo si tudi prostor v obliki spominske sobe – pisateljeva delovna soba s knjižnico, galerije s pisateljevimi oljnimi platni in lastnimi fotografijami.

Po ogledu smo našo ekskurziji zaključili in se odpravili proti šoli.