l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Čebele se prebujajo

V konec februarja in začetek marca je sonce že kar dobro ogrelo ozračje in prve čebelice so se odpravile na ogled okolice. Najbolj vestne so v panj že nosile prvi cvetni prah. Z izletavanjem prvih čebel pa se začne delo tudi za čebelarja.

Najvažnejše opravilo je opazovanje čebeljih družin pred žrelom panja. Če čebele ob toplem vremenu ne izletavajo, ali so žrela umazana od medu in voska je to znak, da je s čebeljo družino nekaj narobe. Lansko toplo jesen in letošnjo toplo zimo so bile aktivne čebele roparice. Izropale so tudi dve šolski družini.

CEBELE 2019 001CEBELE 2019 002

CEBELE 2019 003

Z dijaki smo pospravili panja izropanih družin, ostalim, vitalnim družinam pa smo dodali nekaj medenih satov ter sladkorne pogače.

CEBELE 2019 004CEBELE 2019 005

Dijaki so svojo umetniško žilico prikazali pri poslikavi panjev. S slikami in prispevki sodelujejo tudi v mednarodnemu likovnemu in literarnem natečaju čebela.

CEBELE 2019 006

Za informativni dan in za sejem Altermed smo pripravili več različnih vrst kremnega medu (z malino, borovnico, kakavom, ingverjem in cimetom). Naš kremni med vedno naleti na dober odziv in je všeč večini pokuševalcev.

CEBELE 2019 007CEBELE 2019 008

Na laboratorijskih vajah smo opravili tudi analize medu. Merili smo električno prevodnost medu, odstotek vode v medu, količino hidroksimetilfurforala v medu, iskali pelodna zrna s pelodno analizo medu in opravili senzorično analizo medu.

Čebele smo pregledali na varozo in nosemavost. Ugotovili smo, da je Varoa stalno prisotna, a ne ogroža naših družin. Noseme v naših vzorcih nismo našli.

Z raziskovalno nalogo Apiterapija z matičnim mlečkom smo sodelovali v projektu Mladi za napredek Maribora.

Dokončati moramo še nekaj raziskovalnih nalog s področja čebelarstva. Naloge bomo predstavili na tekmovanju v znanju in spretnostih konzorcija biotehniških šol Slovenije.

Zapisala in fotografije: Kristina Dolinar Paulič