l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

Kontakt

Vrbanska cesta 30

2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

E-pošta: info@bts.si

Fotogalerija

galerija

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Priprava bistrega jabolčnega soka

Naš bistri jabolčni sok smo pridelali iz sorte RUBINETTE, ki je križana s COX ORANGE X ZLATI DELIŠES.

1. Najprej smo prebrali obrana jabolka. Za sok smo odbrali jabolka s premerom manjšim od 6 cm in poškodovana oz. estetsko manj lepa. Jabolka najboljše kakovosti so šla v prodajo.

PRIPRAVA SOKA 2018 001

2. Nato smo vsa jabolka oprali. V zaboj smo si natočili vodo in vsak zaboj jabolk posebej oprali. Jabolka so bila pripravljena za mletje.

PRIPRAVA SOKA 2018 002

3. Jabolka smo mleli z električnim mlinom. Jabolka smo vsuli v mlin, ki jih je zmlel v drobno kašo, ki smo jo prestregli v plastični zaboj.

PRIPRAVA SOKA 2018 003

4. Zmleta jabolka smo vsuli v hidravlično stiskalnico oz. v koš stiskalnice.

PRIPRAVA SOKA 2018 004PRIPRAVA SOKA 2018 005

Ko je narastel pritisk, se je pričela stiskati jabolčna kaša in posledično je začel teči sok.

PRIPRAVA SOKA 2018 006PRIPRAVA SOKA 2018 007

Pod stiskalnico smo imeli posode z merilom s katerimi smo zbirali sok. Ko je bila posoda polna smo sok prelili v večjo posodo. Nateklo se je 50 litrov jabolčnega soka.

PRIPRAVA SOKA 2018 008PRIPRAVA SOKA 2018 009

5. Na našo količino soka smo dodali 15 ml sadnega encima in 25 g želetine ter 75 g bentonita, ki pripomoreta k čiščenju soka.

PRIPRAVA SOKA 2018 010PRIPRAVA SOKA 2018 011

Vse skupaj smo zmešali in pustili, da se usede do drugega jutra.

6. Naslednje jutro smo sok najprej pretočili, da smo dobili sok brez usedline. Pretočili smo ga s plastično cevjo, da je na dnu ostala usedlina.

PRIPRAVA SOKA 2018 012PRIPRAVA SOKA 2018 013

7. Nato smo naš sok filtrirali s slojničnim filtrom.

PRIPRAVA SOKA 2018 014PRIPRAVA SOKA 2018 015

PRIPRAVA SOKA 2018 016PRIPRAVA SOKA 2018 017

8. Po filtraciji smo sok pasterilizirali s pasterilizatorjem. Uničili smo vse mikroorganizme in onemogočili, da bi se sok pokvaril.

9. Jabolčni sok je bil tako pripravljen za stekleničenje.

PRIPRAVA SOKA 2018 018PRIPRAVA SOKA 2018 019

Ustekleničen jabolčni sok smo dali v mrzlo vodo, da bi čim hitreje ohladili. Nato smo steklenice zložili v zaboj.

Tako je bil naš bistri jabolčni sok pripravljen.

Timotej Majer, 2.a KPT